Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Thu Jun 29, 2017 5:37 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 27 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Autom8 V0.35
PostPosted: Sun Dec 12, 2010 5:37 am 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22461
Location: Muenster, Germany
New version posted to 3rd link of my sig; the Cacti plugin repository
http://docs.cacti.net/plugin:autom8

Changelog since V0.31:
Quote:
--- 0.35 ---
- fix: change input type='image' to 'button'
- fix: some html issues
- fix: remove unnecessary SQL
- fix: fix handling of graph items and trees (courtesy David Koski)
- fix: JS code for tree rule items added to handle closing bracket like graph rule items
- compat: all required patches for Cacti 087g aggregated in a single patch file
- feature: allow "( ... ) AND/OR ( ... )"
empty fields, operators and patterns

--- 0.34 ---
- fix: better upgrade procedure
- fix: unwanted empty list item removed from confirmation screen
- feature: logging level for AUTOM8 logging under "Settings -> Misc"
- feature: new filter "NOT REGEXP"

--- 0.33 ---
- fix: index errors (thanks terziyski)
- fix: no "propagation" flag allowed for host/graph tree items, index error fixed
- fix: remove deprecated php function calls
- fix: html formatting errors fixed
- fix: renaming function calls to make them unique

--- 0.32 ---
- fix: Some missing includes fixed for logging
- fix: fix to broken SQL statement
- fix: filter string was not persistent


Have fun
R.


Attachments:
File comment: The Manual
automate_manual.pdf [972.97 KiB]
Downloaded 976 times

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Thu Jan 20, 2011 11:35 am 
Offline
Cacti User

Joined: Tue Jan 26, 2010 6:12 am
Posts: 141
This is great Plugin.....I have only one problem that when I change Ghaph template for any graph autom8 is creating the graph again even though change the autom8 rule for new graph type only...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Fri Jan 21, 2011 12:39 pm 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22461
Location: Muenster, Germany
Please explain step-by-step what you did. Perhaps I can help, then
R.

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Fri Jan 21, 2011 2:13 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Tue Jan 26, 2010 6:12 am
Posts: 141
Got it.. I need to change both Data Template Output Type ID under Custom data along with change of Graph template....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Mon Jan 24, 2011 7:14 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Wed Mar 26, 2008 2:51 am
Posts: 84
Hi Gandalf,

Again, thanks for your great plugin!

Is this a chance to have a new functionnality implemented -----> Delete old graph
If fact it will be really cool if can delete graphs if interface is down since X days/hours.

Best regards,

Vince


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Tue Jan 25, 2011 3:42 pm 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22461
Location: Muenster, Germany
killshoot wrote:
Hi Gandalf,

Again, thanks for your great plugin!

Is this a chance to have a new functionnality implemented -----> Delete old graph
If fact it will be really cool if can delete graphs if interface is down since X days/hours.

Best regards,

Vince
I'm very picky on automation of delete operations. I here people yelling at me about loosing all there objects. They may have an error with their regexp or I may have an error with my code.
But I always love new idea's.
So let's begin talking.

What I do not like in your example is, that it is specific to interfaces. Those do have sth like a status per object. This is not common! So what would be the correct method in case you're dealing with e.g. filesystems, mount points or the like. In case we find a generalized approach, I may rethink my position.
R.

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Wed May 25, 2011 12:59 pm 
Offline

Joined: Tue Jun 24, 2008 9:57 am
Posts: 13
I have just installed a fresh version of autom8 v0.35 to cacti 0.8.7g (from FreeBSD ports). Everything in the regular install and other plugins seems to be working ok but i cant get autom8 to work.

I applied the unified patch and verified the changes made it to the file but i am still getting sql errors for tables that do not exist. Am i missing a .sql file somewhere or something else as they arent in the database?

May 25 13:50:55 opsview Cacti[1828]: CMDPHP: ERROR: SQL Save Command Failed for Table 'plugin_autom8_graph_rules'. Error was 'Table 'cacti.plugin_autom8_graph_rules' doesn't exist'


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Fri May 27, 2011 6:51 am 
Offline

Joined: Tue Jun 24, 2008 9:57 am
Posts: 13
figured out where it was going wrong... on create table its using type = myisam instead of engine = myisam....

if anyone else gets this issue (not related to autom8 in the end) edit lib/plugins.php line 179


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Wed Jun 01, 2011 8:47 am 
Offline
Cacti User

Joined: Tue Jul 01, 2008 10:02 am
Posts: 85
Location: Lille (FRANCE)
This plugin is extremly useful for us and it's well thought. Thanks for your work Gandalf ;)

I would have just one question. I would need to automate 'graph templates' type too and in the PDF manual, you say : "It makes virtually no sense to define rules for the Graph Templates that should be used automatically, because this is actually done by the Host Template appropriately. So, basically, the Graph creation covers Data Queries".
I don't understand your explanation, how can I automatically create graphs (of type "Graph Template") ??? I cannot automate this in the "Host Templates" section.

Thanks.
Regards.

_________________
Server1
Cacti : 0.8.7h | Architecture : 3.0
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.71 | thold : 0.4.7 | weathermap : 0.97a

Server2
Cacti : 0.8.7g | Architecture : 2.8
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.7 | thold : 0.4.3 | weathermap : 0.97a | flowview : 0.6


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Wed Jun 01, 2011 8:52 am 
Offline
Cacti User

Joined: Tue Jul 01, 2008 10:02 am
Posts: 85
Location: Lille (FRANCE)
Forget it... i've just seen they are automatically created with autom8 :P

_________________
Server1
Cacti : 0.8.7h | Architecture : 3.0
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.71 | thold : 0.4.7 | weathermap : 0.97a

Server2
Cacti : 0.8.7g | Architecture : 2.8
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.7 | thold : 0.4.3 | weathermap : 0.97a | flowview : 0.6


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Tue Jun 14, 2011 10:34 am 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22461
Location: Muenster, Germany
elpiako wrote:
This plugin is extremly useful for us and it's well thought. Thanks for your work Gandalf ;)

I would have just one question. I would need to automate 'graph templates' type too and in the PDF manual, you say : "It makes virtually no sense to define rules for the Graph Templates that should be used automatically, because this is actually done by the Host Template appropriately. So, basically, the Graph creation covers Data Queries".
I don't understand your explanation, how can I automatically create graphs (of type "Graph Template") ??? I cannot automate this in the "Host Templates" section.

Thanks.
Regards.

Here's what I meant:
In case you have different sets of "Graph Templates", you should create different host templates; each one with the appropriate set of graph templates.
Thus, there's no need to filter for the "correct graph templates to be created".
That rule is a bit strict, but I stand for it.
Chossing correct host templates is one of the most important things when planning a cacti installation. Many, many fetaures rely on this
R.

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Mon Jun 20, 2011 9:48 am 
Offline
Cacti User

Joined: Tue Jul 01, 2008 10:02 am
Posts: 85
Location: Lille (FRANCE)
Yep, as soon as I realized Autom8 creates them automatically (depending on the chosen host template), it made sense for me ;)

However, I've got another problem. Autom8 worked fine for my tests, I created 9 new and clean host templates (it was the mess in my cacti :P ) and 18 graph rules.
Now Autom8 doesn't work at all :
1) it doesn't create graphs automatically when I create a new device
2) when I force it by selecting the action "Apply Autom8 Rules to Device(s)", it asks me "Are you sure you want to apply Autom8 Rules to the following hosts?", I'm selecting "Continue", and I got a blank page (url : http://cacti.odiso.com/host.php ). And of course, no new graphs :/

Even if I'm enabling DEBUG LOG for Autom8, I don't have any log for it, so I don't know what to do :x

Help would be pleased :)

_________________
Server1
Cacti : 0.8.7h | Architecture : 3.0
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.71 | thold : 0.4.7 | weathermap : 0.97a

Server2
Cacti : 0.8.7g | Architecture : 2.8
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.7 | thold : 0.4.3 | weathermap : 0.97a | flowview : 0.6


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Mon Jun 20, 2011 3:00 pm 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22461
Location: Muenster, Germany
IMHO, it's the old THOLD bug.
How to solve:
Visit "Plugin Management"
Enable "Load Order" by selecting that column.
Resort AUTOM8 to show up _before_ THOLD
R.

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Tue Jun 21, 2011 3:30 am 
Offline
Cacti User

Joined: Tue Jul 01, 2008 10:02 am
Posts: 85
Location: Lille (FRANCE)
Thank you for your reply.
Autom8 was already before Thold : Settings > Autom8 > Aggregate > Flowview > THold

_________________
Server1
Cacti : 0.8.7h | Architecture : 3.0
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.71 | thold : 0.4.7 | weathermap : 0.97a

Server2
Cacti : 0.8.7g | Architecture : 2.8
autom8 : 0.35 | aggregate : 0.75 | settings : 0.7 | thold : 0.4.3 | weathermap : 0.97a | flowview : 0.6


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Autom8 V0.35
PostPosted: Tue Jun 21, 2011 12:59 pm 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22461
Location: Muenster, Germany
But you both enabled the rule as such and the general plugin setting to allow creating new objects?
You surely have all hooks installed (patch required when using PIA 2.8; no patch required when using PIA 2.9)
R.

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 27 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group