Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Fri Mar 24, 2017 1:00 pm

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 109 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Next
Author Message
 Post subject: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Mon Oct 22, 2012 3:47 pm 
Offline
Developer

Joined: Thu Apr 07, 2005 3:29 pm
Posts: 2488
Location: B/CS Texas
CactiEZ 0.7 has been released. You can find the release announcement here CactiEZ 0.7 Released.

Please use this thread for discussion of any issues / problems that you may have with your CactiEZ installation.

Several fixes have already been issued for the current CactiEZ. You can ensure that you are up to date by issuing these commands from the command line.
Code:
yum clean all
yum install cactiez-0.7-fixes
yum update

Known Issues:
  • resource/script_server/win_services.xml is missing - Fixed in package cactiez-0.7-fixes
  • In certain instances, the randomized cactiuser mysql password may not be applied correctly to mysql - Not Verified

Todo for CactiEZ 0.8:
  • Incoming SNMP Trap Support (snmptt)
  • More templates (Please list any particular ones you may want)

_________________
CactiEZ CD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Monitor Plugin Not updating
PostPosted: Wed Oct 24, 2012 4:00 am 
Offline
Cacti User

Joined: Wed Oct 03, 2012 5:51 pm
Posts: 117
Hi Guys,

We have the new CactiEZ installed. The monitor plugin seems not to auto update/refresh. it just hows the Last Refresh time as the time at which you initially visited the page.

Do we have to configure the plugin to auto update/refresh?

Any help would really be appreciated.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Monitor Plugin Not updating
PostPosted: Wed Oct 24, 2012 9:52 am 
Offline
Developer

Joined: Thu Apr 07, 2005 3:29 pm
Posts: 2488
Location: B/CS Texas
Thanks for catching this. It was an issue when you used the provided theme. I have issued a patch to the monitor plugin to resolve this. You can get the update by doing
Code:
yum clean metadata
yum update cactiez-plugin-monitor
at the command line.

_________________
CactiEZ CD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Wed Oct 24, 2012 11:06 am 
Offline
Cacti User

Joined: Wed Oct 03, 2012 5:51 pm
Posts: 117
sweet, thanks.

Will backup the system then run the update :).

Regarding Templates. We run about 300 Ubiquiti Wireless Radios. We monitor around 45 of them to make sure important parts are up and running ok and to get usage info from them.

Having the ability to get more detailed info from them would be really great.

Thanks guys. Love CactiEZ :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Thu Oct 25, 2012 9:16 am 
Offline
User avatar

Joined: Sun May 04, 2008 12:20 pm
Posts: 29
Hi Guys,
I have installed the old version, i saw there is no updgrade tool, but at least some guidelines how to update from the old one to the new.

Rergards,
Yasen


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Thu Oct 25, 2012 10:31 am 
Offline
Developer

Joined: Thu Apr 07, 2005 3:29 pm
Posts: 2488
Location: B/CS Texas
Gorbachov wrote:
Hi Guys,
I have installed the old version, i saw there is no updgrade tool, but at least some guidelines how to update from the old one to the new.

Rergards,
Yasen


Same way any Cacti migration happens between boxes. Certain things hinge on whether the old one is 32bit or 64bit, but you mostly need to build it out in parallel to your other install. It also helps if you upgrade the old cacti to the latest first.

Some rough steps are
  • Install new server on different hardware / VM
  • Copy over any extra scripts / resource files from your old box (don't override)
  • Copy over any extra plugins from the old box (don't override, but plugins like weathermap will need their configs copied)
  • Stop polling on old box (you can skip this step, it just makes sure everything is consistent)
  • Export DB, Import into new (drop the tables on new)
  • Move RRD Files over (rsync if old is 64bit, you will have to dump to xml and back if its 32bit)
  • New box may ask to upgrade the DB depending on old boxes Cacti version
  • Start polling on new box (and old if you want them to run in parallel for a bit)
A few things may be broken here and there but they are usually easy to track down.

_________________
CactiEZ CD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Fri Oct 26, 2012 1:56 am 
Offline

Joined: Thu Oct 25, 2012 9:15 pm
Posts: 1
I've been playing with 0.7 today. Found that rsyslog was not receiving messages from anywhere other than local host.
Fix: in /etc/rsyslog.conf the modules were not being loaded for syslog reception. uncomment the following lines to fix
Code:
$ModLoad imudp
$ModLoad imtcp


Also the facility and priority fields were only showing up as numbers and background colours were not working.
Fix: in /etc/rsyslog.conf change
Code:
%syslogfacility%, %syslogpriority%,

to
Code:
'%syslogfacility-text%', '%syslogpriority-text%',

Notice the variables are now in quotes (')


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Fri Oct 26, 2012 4:45 am 
Offline

Joined: Fri Oct 26, 2012 4:31 am
Posts: 1
Thanks for the update to 0.7.

The 'MacTrack' tab is not shown at the top of the screen?
The plugin is installed and enabled and under 'User Management' the
'MacTrack' Viewer and 'Plugin -> MacTrack Administrator'

You are using v3.0 in your build, if I down grade the plugin to 2.9.1 it works, I can see the MacTrack tab?

You also get an error when clicking on 'Add' under 'Device tracking/SNMP Options' but don't think that is your problem :) .

Thanks, and hope this helps?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Sat Oct 27, 2012 6:10 am 
Offline

Joined: Sat Oct 27, 2012 6:08 am
Posts: 5
I would like to add a way to backup router and switch configs. I have used the routerbackups plugin howevere it requires a change to the MYSQL database and I cant work out what the MYSQL root password is.

Any ideas??


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Sat Oct 27, 2012 4:30 pm 
Offline

Joined: Sat Oct 27, 2012 6:08 am
Posts: 5
hi again.

I have another issue Id like help with.

In the flowview plugin I am getting the netflow data to enter the /var/netflow/flows directory however when I try view through the plugin I am getting the following error;


Open Flash Chart

JSON Parse Error [Syntax Error]
Error at character 0, line 1:

0:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Sun Oct 28, 2012 12:37 am 
Offline
Developer

Joined: Thu Apr 07, 2005 3:29 pm
Posts: 2488
Location: B/CS Texas
phardy100 wrote:
I would like to add a way to backup router and switch configs. I have used the routerbackups plugin howevere it requires a change to the MYSQL database and I cant work out what the MYSQL root password is.

Any ideas??


Check /root/mysqlpass.txt

_________________
CactiEZ CD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Sun Oct 28, 2012 12:39 am 
Offline
Developer

Joined: Thu Apr 07, 2005 3:29 pm
Posts: 2488
Location: B/CS Texas
phardy100 wrote:
hi again.

I have another issue Id like help with.

In the flowview plugin I am getting the netflow data to enter the /var/netflow/flows directory however when I try view through the plugin I am getting the following error;


Open Flash Chart

JSON Parse Error [Syntax Error]
Error at character 0, line 1:

0:

That error happens when there is no data to display. I would make sure you restart the flow-capture service first and then try debugging some more from there. Make sure it is going into the correct directory based upon the "Device" you are choosing in the plugin.

_________________
CactiEZ CD


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Sun Oct 28, 2012 3:44 am 
Offline

Joined: Sat Oct 27, 2012 6:08 am
Posts: 5
Thanks for you help. I found the issue.

When I was looking at the filters I was using the default -8 HOURS which doesnt work. When I set this to another like -1 DAY it shows me the info required.
Attachment:
8hours.JPG
8hours.JPG [ 94.93 KiB | Viewed 36536 times ]


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Sun Oct 28, 2012 6:00 am 
Offline

Joined: Sat Oct 27, 2012 6:08 am
Posts: 5
I am now having issues with syslog.

When I try stop the XINETD service it fails.
Attachment:
service-fail.JPG
service-fail.JPG [ 17.34 KiB | Viewed 36536 times ]


I then edit the /etc/xinetd.conf
Attachment:
vi.JPG
vi.JPG [ 20.13 KiB | Viewed 36536 times ]


and # out the following;
Attachment:
hashout.JPG
hashout.JPG [ 62.08 KiB | Viewed 36536 times ]


And then it stops.
Attachment:
service stopping.JPG
service stopping.JPG [ 26.53 KiB | Viewed 36536 times ]


However my syslog seems to stop working at the same time.

Any ideas.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CactiEZ 0.7 Released
PostPosted: Sun Oct 28, 2012 10:54 pm 
Offline
Developer

Joined: Thu Apr 07, 2005 3:29 pm
Posts: 2488
Location: B/CS Texas
phardy100 wrote:
Thanks for you help. I found the issue.

When I was looking at the filters I was using the default -8 HOURS which doesnt work. When I set this to another like -1 DAY it shows me the info required.


Compare the date/time on both the router and the cacti box. They need to match up. Flowcapture has issues otherwise.

_________________
CactiEZ CD


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 109 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Next

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group