APC Environmental Management System Templates

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Author
Message
Brettw
Posts: 26
Joined: Fri Mar 18, 2005 12:25 am

APC Environmental Management System Templates

#1 Post by Brettw » Wed Dec 14, 2005 9:25 pm

Only Graphs Temp & Humidity at the moment.

Single & Dual probe templates below

Let me know if you need anything else.

Brett
Attachments
untitled.JPG
untitled.JPG (35.5 KiB) Viewed 46685 times
cacti_graph_template_apc_environmental_management_system_dual_probe.xml
(24.61 KiB) Downloaded 3026 times
cacti_graph_template_apc_environmental_management_system_single_probe.xml
(14.86 KiB) Downloaded 4058 times

keefe007
Posts: 24
Joined: Fri Sep 23, 2005 11:33 pm

#2 Post by keefe007 » Sat Dec 17, 2005 12:55 am

How do I make it use F temperature instead of C?

Brettw
Posts: 26
Joined: Fri Mar 18, 2005 12:25 am

#3 Post by Brettw » Sun Dec 18, 2005 4:17 pm

I think you need to set it on the device itself.

Under tools\preferences.

Did you manage to get the script imported?

Brett

faktor
Posts: 5
Joined: Sun Jul 16, 2006 7:03 pm

#4 Post by faktor » Thu Dec 07, 2006 8:31 pm

I get this error can anyone help?

/usr/bin/rrdtool graph - \
--imgformat=PNG \
--start=-86400 \
--end=-300 \
--title="APPCORE - APC Environmental Management System" \
--base=1000 \
--height=120 \
--width=500 \
--alt-autoscale-max \
--lower-limit=0 \
--vertical-label="" \
DEF:a="/usr/share/cacti/site/rra/appcore_apc_env_tmp_1_229.rrd":apc_env_tmp_1:AVERAGE \
DEF:b="/usr/share/cacti/site/rra/appcore_apc_env_hum_1_228.rrd":apc_env_hum_1:AVERAGE \
LINE2:a#FF0000:"Probe 1 Temp\:" \
GPRINT:a:LAST:" Current\:%8.0lf" \
GPRINT:a:AVERAGE:"Average\:%8.0lf" \
GPRINT:a:MAX:"Max\:%8.0lf\n" \
LINE2:b#FF7D00:"Probe 1 Humidity\:" \
GPRINT:b:LAST:"Current\:%8.0lf" \
GPRINT:b:AVERAGE:"Average\:%8.0lf" \
GPRINT:b:MAX:"Max\:%8.0lf\n"
RRDTool Says:

ERROR: opening '/usr/share/cacti/site/rra/appcore_apc_env_tmp_1_229.rrd': No such file or directory

faktor
Posts: 5
Joined: Sun Jul 16, 2006 7:03 pm

#5 Post by faktor » Thu Dec 07, 2006 8:51 pm

I have it working but now there is no data in the graphs etc. I have an APC AP9320 APC Environmental Management System. Can someone tell me how to get the data to work. Do i have wrong oids etc.

/usr/bin/rrdtool graph - \
--imgformat=PNG \
--start=-86400 \
--end=-300 \
--title="APPCORE - APC Environmental Management System" \
--base=1000 \
--height=120 \
--width=500 \
--alt-autoscale-max \
--lower-limit=0 \
--vertical-label="" \
DEF:a="/usr/share/cacti/site/rra/appcore_apc_env_tmp_1_229.rrd":apc_env_tmp_1:AVERAGE \
DEF:b="/usr/share/cacti/site/rra/appcore_apc_env_hum_1_228.rrd":apc_env_hum_1:AVERAGE \
LINE2:a#FF0000:"Probe 1 Temp\:" \
GPRINT:a:LAST:" Current\:%8.0lf" \
GPRINT:a:AVERAGE:"Average\:%8.0lf" \
GPRINT:a:MAX:"Max\:%8.0lf\n" \
LINE2:b#FF7D00:"Probe 1 Humidity\:" \
GPRINT:b:LAST:"Current\:%8.0lf" \
GPRINT:b:AVERAGE:"Average\:%8.0lf" \
GPRINT:b:MAX:"Max\:%8.0lf\n"

Digian
Posts: 7
Joined: Fri Feb 17, 2006 1:30 am
Location: Australia

OID

#6 Post by Digian » Thu Jan 11, 2007 2:33 am

Apparently there are at least 2 versions of the environment monitor with different OID's.

The script above seems to be setup for the APC 9312 card.

It wouldnt work for me and I have an AP9619 card with environment sensor.

Modified script is for AP 9612 - 9619

# APC 9612 - 9619 card
.1.3.6.1.4.1.318.1.1.10.2.3.2.1.4.1 (temperature)
.1.3.6.1.4.1.318.1.1.10.2.3.2.1.6.1 (humidity)

# APC 9312 series card
1.3.6.1.4.1.318.1.1.2.1.1.0 (temperature sensor 1)
1.3.6.1.4.1.318.1.1.2.1.2.0 (humidity sensor 1)
1.3.6.1.4.1.318.1.1.2.1.3.0 (temperature sensor 2)
1.3.6.1.4.1.318.1.1.2.1.4.0 (humidity sensor 2)
Attachments
cacti_graph_template_apc_environmental_management_9619.zip
Modified script
(2.7 KiB) Downloaded 2077 times

fletch
Cacti User
Posts: 132
Joined: Mon Oct 06, 2003 5:40 pm
Location: Stanford, CA

-1 for temp and humidity on 9619

#7 Post by fletch » Tue Mar 20, 2007 2:02 pm

My 9619 returns -1 for the 9619 temp and humidity OIDs - are they not all the same?:

[[email protected] fcocquyt]# snmpwalk -v 1 -c public UPS-01 .1.3.6.1.4.1.318.1.1.10.2.3.2.1.6.1
SNMPv2-SMI::enterprises.318.1.1.10.2.3.2.1.6.1 = INTEGER: -1
[[email protected] fcocquyt]# snmpwalk -v 1 -c public UPS-01 .1.3.6.1.4.1.318.1.1.10.2.3.2.1.4.1
SNMPv2-SMI::enterprises.318.1.1.10.2.3.2.1.4.1 = INTEGER: -1
[[email protected] fcocquyt]# snmpwalk -v 1 -c public UPS-01
SNMPv2-MIB::sysDescr.0 = STRING: APC Web/SNMP Management Card (MB:v3.6.8 PF:v2.6.4 PN:apc_hw02_aos_264.bin AF1:v2.6.1 AN1:apc_hw02_sumx_261.bin MN:AP9619 HR:A10 SN: NA0637020606 MD:09/10/2006) (Embedded PowerNet SNMP Agent SW v2.2 compatible)
SNMPv2-MIB::sysObjectID.0 = OID: SNMPv2-SMI::enterprises.318.1.3.2.13
SNMPv2-MIB::sysUpTime.0 = Timeticks: (697444597) 80 days, 17:20:45.97

lordzik
Posts: 11
Joined: Wed Jan 24, 2007 4:15 am

OIDs for AP9340

#8 Post by lordzik » Tue Mar 27, 2007 5:00 am

OIDs for AP9340
Temp1: 1.3.6.1.4.1.318.1.1.10.4.2.3.1.5.0.1
Temp2: 1.3.6.1.4.1.318.1.1.10.4.2.3.1.5.0.2
Humidity: 1.3.6.1.4.1.318.1.1.10.4.2.3.1.6.0.1
and Uptime (in minutes): .1.3.6.1.2.1.1.3.0
Attachments
cacti_graph_template_apc_environmental_management_system_dual_probe.xml
(24.3 KiB) Downloaded 2171 times

jgeret
Posts: 1
Joined: Mon Sep 15, 2008 3:38 am

templates graphs for AP9319,9320 probe

#9 Post by jgeret » Mon Sep 15, 2008 3:40 am

hi everybdy,

Do you have templates (graphs) for AP9319, AP9320 probes?

Thanks in advance

drsprite
Posts: 5
Joined: Wed Oct 15, 2008 10:41 pm

Re: templates graphs for AP9319,9320 probe

#10 Post by drsprite » Wed Oct 15, 2008 10:43 pm

jgeret wrote:hi everybdy,

Do you have templates (graphs) for AP9319, AP9320 probes?

Thanks in advance
I used the XML templates originally posted by Brettw, and they worked for my APC AP9319 Environmental Monitoring Unit ("EMU") - except it's graphing the temperature in Celsius, and my EMU AP9319 is set to Fahrenheit under System>Preferences.

Any thoughts?

drsprite
Posts: 5
Joined: Wed Oct 15, 2008 10:41 pm

Re: templates graphs for AP9319,9320 probe

#11 Post by drsprite » Thu Oct 16, 2008 4:28 pm

drsprite wrote:
jgeret wrote:hi everybdy,

Do you have templates (graphs) for AP9319, AP9320 probes?

Thanks in advance
I used the XML templates originally posted by Brettw, and they worked for my APC AP9319 Environmental Monitoring Unit ("EMU") - except it's graphing the temperature in Celsius, and my EMU AP9319 is set to Fahrenheit under System>Preferences.

Any thoughts?
I found a solution in this post. This post worked for my AP9319 and graphs in fahrenheit. Thanks!!

http://forums.cacti.net/about11794.html

nellson
Posts: 13
Joined: Thu Sep 13, 2007 1:13 pm

#12 Post by nellson » Fri Dec 05, 2008 11:50 am

So I have a AP3940 with an extenstion module. Which templates should I be using? (I have a mix of Temp Probes and Temp/Hum Probes.)

DMacMan
Posts: 1
Joined: Tue Dec 09, 2008 1:19 am

#13 Post by DMacMan » Tue Dec 09, 2008 11:03 am

I am having a great deal of difficulty in trying to locate an inconsistency that I cannot otherwise find the solution to:

I am currently successfully graphing temperature and humidity via SNMP thanks to the graph templates made available in this post. I have also successfully been able to convert from Celsius to Fahrenheit with the application of the proper CDEF. Everything is looking good with the exception of decimals.

In the web front, I get say, the number 25.65 °C, but the SNMP GET -or- WALK always return just the integer 25. Because this is what SNMP returns, thats what is getting graphed.

I would like to pull from SNMP the same value that is being displayed in the web interface _with_ decimals not just integer values being returned. However I cannot seem to find this exact value in any of the SNMP walks, nor can I see any way it is calculated.

Does anyone know if this is either a limitation of sorts or if there is something I can do using SNMP that will return exact results.


Please let me know if anyone has any insights into this rather odd issue I've observed. From the sample graphs in this post, it appears many others are experiencing the same issue.

jon0881
Posts: 4
Joined: Mon Jan 19, 2009 7:18 am

#14 Post by jon0881 » Tue Feb 17, 2009 6:31 am

Hi,

I have the template and graph above working with my APC Env monitor. We also have some fairly basic homemade constact sensors for fooding (contact sensor 1) and door entry (2)

How can i add these to the same graph?

Regards

Jon

jon0881
Posts: 4
Joined: Mon Jan 19, 2009 7:18 am

#15 Post by jon0881 » Tue Feb 17, 2009 6:33 am

Hi,

I have the template and graph above working with my APC Env monitor. We also have some fairly basic homemade constact sensors for fooding (contact sensor 1) and door entry (2)

How can i add these to the same graph?

Regards

Jon

Post Reply