Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Mon Dec 17, 2018 4:56 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 524 posts ]  Go to page Previous  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Next
Author Message
 Post subject: Still having problems...
PostPosted: Wed Oct 25, 2006 11:09 am 
Offline

Joined: Tue Sep 12, 2006 3:54 pm
Posts: 4
I'm still having this issue, no solution has been found yet. I'd appreciate some help...

Graph is being created, but is empty of data. Any ideas?

[[email protected] scripts]# php ss_fping.php 4.2.2.1 ICMP
PHP Fatal error: Class 'Net_Ping' not found in /var/lib/cacti/scripts/ss_fping.php on line 25
[[email protected] scripts]# pear list
Installed packages, channel pear.php.net:
=========================================
Package Version State
Archive_Tar 1.3.1 stable
Console_Getopt 1.2 stable
Math_Stats 0.8.5 stable
Net_Ping 2.4.1 stable
PEAR 1.4.11 stable
XML_RPC 1.5.0 stable



It seems to be pulling data:
here is the Data Source Debug:
Data Source Debug

/usr/bin/rrdtool create \
/usr/share/cacti/rra/gte_dns_server_loss_40.rrd \
--step 300 \
DS:min:GAUGE:450:0:500 \
DS:dev:GAUGE:450:0:500 \
DS:max:GAUGE:450:0:500 \
DS:avg:GAUGE:450:0:500 \
DS:loss:GAUGE:450:0:100 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:600 \
RRA:AVERAGE:0.5:6:700 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:775 \
RRA:AVERAGE:0.5:288:797 \
RRA:MIN:0.5:1:600 \
RRA:MIN:0.5:6:700 \
RRA:MIN:0.5:24:775 \
RRA:MIN:0.5:288:797 \
RRA:MAX:0.5:1:600 \
RRA:MAX:0.5:6:700 \
RRA:MAX:0.5:24:775 \
RRA:MAX:0.5:288:797 \
RRA:LAST:0.5:1:600 \
RRA:LAST:0.5:6:700 \
RRA:LAST:0.5:24:775 \
RRA:LAST:0.5:288:797 \


Top
 Profile  
 
 Post subject: I do not want to run the poller as root
PostPosted: Wed Oct 25, 2006 12:07 pm 
Offline

Joined: Fri Oct 06, 2006 9:17 am
Posts: 19
I do not want to run the poller as root just for ss_fping. Should I
put a setuid C wrapper which calls execve() for php? This
is suggested for perl scripts.

Also, I have a fping binary installed. How can I get it to work with
this template instead of the php version?

Does ss_fping.php ping hosts in parallell to save time?

It would be nice if there was some permanent url to the latest
version of this template/scripts so you do not have to search many forum posts and still not knowing if you have the latest version.

And also it would be nice if the script was distributed as a unified diff (unix diff command) instead of new files.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Nov 03, 2006 2:12 am 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Aug 18, 2006 11:22 am
Posts: 103
Location: MSK, RU
After upgrading from 0.8.6h to 0.8.6i all existing graphs show the following. Manual run of ss_fping returns "loss: 100".

Where to dig? Thanks in advance.


Attachments:
ss_fping.PNG
ss_fping.PNG [ 2.31 KiB | Viewed 7043 times ]
untitled.png
untitled.png [ 23.78 KiB | Viewed 7043 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Nov 03, 2006 9:09 am 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22376
Location: Muenster, Germany
The parameters for the fping script are wrong. It should read "20 TCP" where you find "TCP" only. The number reflects the number of tests to run. Please visit the Data Sources and add the number
Reinhard

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sun Nov 05, 2006 9:56 am 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Aug 18, 2006 11:22 am
Posts: 103
Location: MSK, RU
Sorry, I've used wrong parameters for command line in screenshot. Now I attach the right one. As you see if I run ss_fping from command line everything is OK. The problem started after I upgraded from 0.8.6h to 0.8.i. Moreover this problem persists only on a number of hosts, not all while all have absolutely equal settings.


Attachments:
data.source.PNG
data.source.PNG [ 7.25 KiB | Viewed 6983 times ]
cmd.PNG
cmd.PNG [ 3.13 KiB | Viewed 6983 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Nov 06, 2006 1:30 pm 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22376
Location: Muenster, Germany
Please select a failing host and verify, that _this_ data sources has the "numbers of times to ping the host" set properly. But first, you may want to "php rebuild_poller_cache.php" to make sure that all is up to date. Afterwards, please check "Utilities -> Poller Cache" and search for your host to verify, that the settings are seen by the poller
Reinhard

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Nov 09, 2006 11:16 am 
Offline
Cacti User

Joined: Sat Jul 09, 2005 3:13 pm
Posts: 142
just wanted to clarify, this works for windows cacti install?

EDIT: it works for windows thanks :)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Nov 09, 2006 2:31 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Sat Jul 09, 2005 3:13 pm
Posts: 142
is there a way to make advance ping poll every minute and not every five minutes like cacti? thanks


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Nov 10, 2006 2:31 pm 
Offline

Joined: Fri Jun 30, 2006 2:14 pm
Posts: 12
flipflap wrote:
is there a way to make advance ping poll every minute and not every five minutes like cacti? thanks


Doesn't the newest version of cacti (0.8.6i) allow you to change the polling to one minute?

Also, for anyone concerned, I may have solved the problem with advanced ping not returning a value when a device is down. I went into cacti's polling options and changed down host detection to "SNMP - Reliable" and also changed the ping type from UDP to ICMP. I have a threshold set up that sends an email when packet loss > 1. When a device would go into a "downed" state, first it will send me an email saying that it went above the threshold of 1 to 88.6667. The next poll will say it "restored to normal threshold with value " (not giving a value). At least it sends one email saying it is down...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat Nov 11, 2006 8:37 am 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Tue May 14, 2002 5:08 pm
Posts: 14802
Location: MI, USA
Pikes,

This is an integration issue. There are many changes that I had planned for 0.9 and this is one of them. I have been finding it difficult to focus on 0.9. I spend too much time on the forums and writing excellent plug-ins.

TheWitness

_________________
True understanding begins only when we realize how little we truly understand...

Life is an adventure, let yours begin with Cacti!

Author of MacTrack, Boost, CLog, SpikeKill, Platform RTM, DSStats, maintainer of Spine, lot's of unpublished work and most of Cacti's bugs.
_________________
Official Cacti Documentation
GitHub Repository with Supported Plugins
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


I'm still out there people. Getting excited for Cacti 1.2. I think it will be a great release.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Nov 13, 2006 12:18 am 
Offline

Joined: Thu Nov 02, 2006 1:36 am
Posts: 3
TheWitness wrote:
I think maybe the lack of black bar could be the lack/number of successful ping results. You could add some delay using the usleep(xxx) function in ss_fping.php between ping attempts, where xxx are microseconds.

TheWitness

Where exactly in ss_fping.php should I put usleep(xxx) function, to get higher timeout?


Thanx for help!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Advanced Ping rrdtool
PostPosted: Mon Nov 13, 2006 12:56 am 
Offline

Joined: Thu Nov 02, 2006 1:36 am
Posts: 3
When my host goes down, cacti stops makeing graf for advanced ping. But when host comes back up, cacti have to execute 2 pooler-s, before graf continue to render again.

What could cause the problem?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Nov 13, 2006 8:50 am 
Offline

Joined: Fri Jun 30, 2006 2:14 pm
Posts: 12
TheWitness wrote:

writing excellent plug-ins.



Tooting your own horn a bit? :D Just kidding, keep up the good work!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Nov 13, 2006 2:03 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Sat Jul 09, 2005 3:13 pm
Posts: 142
pikes wrote:
flipflap wrote:
is there a way to make advance ping poll every minute and not every five minutes like cacti? thanks


Doesn't the newest version of cacti (0.8.6i) allow you to change the polling to one minute?


where in "i" variant do you change the polling interval to 1 minute? thanks


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Nov 15, 2006 9:42 pm 
Offline

Joined: Tue May 02, 2006 4:03 am
Posts: 2
some bady help me
i use ss_fping.php ping www.google.com.tw
why ss_fping.php use php_sockets.dll ><

Code:
localhost ~ # php /var/www/localhost/htdocs/cacti/scripts/ss_fping.php www.google.com.tw 20 ICMP
PHP Warning:  Unknown(): Unable to load dynamic library '/usr/lib/php4/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20020429/php_sockets.dll' - /usr/lib/php4/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20020429/php_sockets.dll: cannot open shared object file: No such file or directory in Unknown on line 0

Fatal error: Call to undefined function:  socket_create() in /var/www/localhost/htdocs/cacti/lib/ping.php on line 117
localhost ~ #



Kernel Version 2.6.17-gentoo-r8 (SMP)
Distro Name Gentoo Base System version 1.12.5
Processors 2
Model Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.00GHz
CPU Speed 3 GHz
Cache Size 2048 KB
System Bogomips 12024.04
PCI Devices 00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE
00:0f.0 VGA compatible controller: VMware Inc [VMware SVGA II] PCI Display Adapter
00:10.0 SCSI storage controller: BusLogic BT-946C
00:11.0 Ethernet controller: Advanced Micro Devices [AMD] 79c970 [PCnet32 LANCE]
IDE Devices hdc: VMware Virtual IDE CDROM Drive
SCSI Devices VMware, VMware Virtual S (Direct-Access)

Php Versionphp-4.4.4-r6
Cacti Version 0.8.6h


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 524 posts ]  Go to page Previous  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 35  Next

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group