Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Mon Mar 25, 2019 3:07 pm

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: Help needed with DATA QUERIES - rrd not created
PostPosted: Mon Apr 14, 2008 12:10 am 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
Help! I am having some major problems with Data Queries :evil:

I have been struggling with this aspect of Cacti for several weeks to no avail. After reading tutorials and posting etc I am quite sure I am doing everything right. I have a fully working cacti installation and every thing works fine except data queries.

Here is the problem: I am creating a Cisco query IGMP (multicast) as per attached template and xml. No matter what I do something goes wrong when I create new graphs:

- RRA files are not created
- RRA files are not referenced in the data source definition
- Suggested values (|query_blah|) are not substituted

I can see no reason at all for this within Cacti or my XML file.

Attached screenshots show example data source and graph defns created with the data query.

I would really appreciate some help trying to work this out!


Quote:
Cacti Version - 0.8.7b
Plugin Architecture - 2.0
Poller Type - CMD.php
Server Info - Linux 2.6.18-53.1.14.el5xen
Web Server - Apache/2.2.3 (Red Hat)
PHP - 5.1.6
PHP Extensions - libxml, xml, wddx, tokenizer, sysvshm, sysvsem, sysvmsg, standard, SimpleXML, sockets, SPL, shmop, session, Reflection, pspell, posix, mime_magic, iconv, hash, gmp, gettext, ftp, exif, date, curl, ctype, calendar, bz2, zlib, pcre, openssl, apache2handler, dom, gd, ldap, mysql, mysqli, odbc, PDO, pdo_mysql, PDO_ODBC, pdo_sqlite, snmp, xmlreader, xmlwriter, xsl
MySQL - 5.0.22
RRDTool - 1.2.23
SNMP - 5.3.1
Plugins
    PHP Network Weathermap (weathermap - v0.95a)
    Device Status Monitoring (Status - v4)
    Network Inventory Management System (NIMS - v0.1)
    Network Discovery (discovery - v0.8.3)
    SuperLinks (superlinks - v0.72)
    Create Aggregate Graphs (aggregate - v0.64)
    Host Info (hostinfo - v0.2)


Attachments:
example_graph_debug.png
example_graph_debug.png [ 23.88 KiB | Viewed 5598 times ]
example_data_source_debug.png
example_data_source_debug.png [ 21.75 KiB | Viewed 5598 times ]
File comment: XML for resources/snmp_queries/
cisco_igmp.xml [2.32 KiB]
Downloaded 203 times
File comment: Cisco IGMP template
cacti_graph_template_cisco_-_igmp_groups.xml [12.97 KiB]
Downloaded 386 times
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 14, 2008 8:38 am 
Offline

Joined: Sat Dec 29, 2007 8:01 am
Posts: 25
do you get any errors in your cacti log??

I also have problems with my data queries

plz see

http://forums.cacti.net/viewtopic.php?p=132744#132744


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 14, 2008 7:27 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
atrias wrote:
do you get any errors in your cacti log??


Good question, not at standard level but I'll try at debug. Nothing in httpd logs.

atrias wrote:
I also have problems with my data queries


I think separate problem as I am only having problems with NEW data queries. My interfaces stats etc work fine. This is why it's so strange though - I am copying the methods used in interface.xml and Gandalf's HOWTO exactly...


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 14, 2008 9:51 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
Nothing I can see in the logs - it's mainly SQL stuff.

The problem seems to be when it comes time to create the RRD file. My data source doesn't get created. I am trying to reverse engineer how this happens but it's painful! I think it may be somewhere in lib/template.php -> create_complete_graph_from_template

If any developers can help me figure out where to look I would much appreciate it!

Edit: Ok so the poller creates the rrd files every cycle via "rrdtool_function_update". So maybe something screwy in the db after all..


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Apr 14, 2008 10:52 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
Another update..

I have tried this on a FRESH cacti install with no plugin architecture and still get the same problem - RRDs aren't created.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Apr 15, 2008 12:50 am 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
Y.A.U.

On the fresh install NONE of the data queries work, including interface graphs.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Apr 15, 2008 11:57 am 
Offline

Joined: Fri Apr 11, 2008 1:07 am
Posts: 15
Location: Switzerland
Did you check security issues with the directory where the rrd's should be created?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Apr 15, 2008 6:28 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
yep chmod 666 my entire cacti directory - but non data-query graphs get created ok.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Apr 15, 2008 9:26 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
I have opened bug #0001224 for this. This should not be happening on a fresh install of a 'stable' release.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Apr 16, 2008 6:25 am 
Offline

Joined: Fri Mar 28, 2008 6:19 am
Posts: 41
Well have same troubles with a new cacti installation.

rrd would not created :(


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Apr 16, 2008 6:49 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Posts: 228
Location: Australia
Bokin wrote:
Well have same troubles with a new cacti installation.

rrd would not created :(


For me the plot thickens - a fresh install with PA2.1 works.

I am starting to suspect the problem is in some of the database functions - one of the things I did was resave all related graph/data templates and rebuild the query. This seemed tohelp...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Help needed with DATA QUERIES - rrd not created
PostPosted: Wed Mar 16, 2016 1:29 pm 
Offline

Joined: Sat Jun 14, 2014 11:01 am
Posts: 20
It would be helpful if have got an update over this topic


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group