Help needed with DATA QUERIES - rrd not created

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

Help needed with DATA QUERIES - rrd not created

#1 Post by niobe » Mon Apr 14, 2008 12:10 am

Help! I am having some major problems with Data Queries :evil:

I have been struggling with this aspect of Cacti for several weeks to no avail. After reading tutorials and posting etc I am quite sure I am doing everything right. I have a fully working cacti installation and every thing works fine except data queries.

Here is the problem: I am creating a Cisco query IGMP (multicast) as per attached template and xml. No matter what I do something goes wrong when I create new graphs:

- RRA files are not created
- RRA files are not referenced in the data source definition
- Suggested values (|query_blah|) are not substituted

I can see no reason at all for this within Cacti or my XML file.

Attached screenshots show example data source and graph defns created with the data query.

I would really appreciate some help trying to work this out!

Cacti Version - 0.8.7b
Plugin Architecture - 2.0
Poller Type - CMD.php
Server Info - Linux 2.6.18-53.1.14.el5xen
Web Server - Apache/2.2.3 (Red Hat)
PHP - 5.1.6
PHP Extensions - libxml, xml, wddx, tokenizer, sysvshm, sysvsem, sysvmsg, standard, SimpleXML, sockets, SPL, shmop, session, Reflection, pspell, posix, mime_magic, iconv, hash, gmp, gettext, ftp, exif, date, curl, ctype, calendar, bz2, zlib, pcre, openssl, apache2handler, dom, gd, ldap, mysql, mysqli, odbc, PDO, pdo_mysql, PDO_ODBC, pdo_sqlite, snmp, xmlreader, xmlwriter, xsl
MySQL - 5.0.22
RRDTool - 1.2.23
SNMP - 5.3.1
Plugins
  • PHP Network Weathermap (weathermap - v0.95a)
    Device Status Monitoring (Status - v4)
    Network Inventory Management System (NIMS - v0.1)
    Network Discovery (discovery - v0.8.3)
    SuperLinks (superlinks - v0.72)
    Create Aggregate Graphs (aggregate - v0.64)
    Host Info (hostinfo - v0.2)
Attachments
cacti_graph_template_cisco_-_igmp_groups.xml
Cisco IGMP template
(12.97 KiB) Downloaded 392 times
cisco_igmp.xml
XML for resources/snmp_queries/
(2.32 KiB) Downloaded 209 times
example_data_source_debug.png
example_data_source_debug.png (21.75 KiB) Viewed 5817 times
example_graph_debug.png
example_graph_debug.png (23.88 KiB) Viewed 5817 times

atrias
Posts: 25
Joined: Sat Dec 29, 2007 8:01 am

#2 Post by atrias » Mon Apr 14, 2008 8:38 am

do you get any errors in your cacti log??

I also have problems with my data queries

plz see

http://forums.cacti.net/viewtopic.php?p=132744#132744

niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

#3 Post by niobe » Mon Apr 14, 2008 7:27 pm

atrias wrote:do you get any errors in your cacti log??
Good question, not at standard level but I'll try at debug. Nothing in httpd logs.
atrias wrote: I also have problems with my data queries
I think separate problem as I am only having problems with NEW data queries. My interfaces stats etc work fine. This is why it's so strange though - I am copying the methods used in interface.xml and Gandalf's HOWTO exactly...

niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

#4 Post by niobe » Mon Apr 14, 2008 9:51 pm

Nothing I can see in the logs - it's mainly SQL stuff.

The problem seems to be when it comes time to create the RRD file. My data source doesn't get created. I am trying to reverse engineer how this happens but it's painful! I think it may be somewhere in lib/template.php -> create_complete_graph_from_template

If any developers can help me figure out where to look I would much appreciate it!

Edit: Ok so the poller creates the rrd files every cycle via "rrdtool_function_update". So maybe something screwy in the db after all..

niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

#5 Post by niobe » Mon Apr 14, 2008 10:52 pm

Another update..

I have tried this on a FRESH cacti install with no plugin architecture and still get the same problem - RRDs aren't created.

niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

#6 Post by niobe » Tue Apr 15, 2008 12:50 am

Y.A.U.

On the fresh install NONE of the data queries work, including interface graphs.

cbscpe
Posts: 15
Joined: Fri Apr 11, 2008 1:07 am
Location: Switzerland

#7 Post by cbscpe » Tue Apr 15, 2008 11:57 am

Did you check security issues with the directory where the rrd's should be created?

niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

#8 Post by niobe » Tue Apr 15, 2008 6:28 pm

yep chmod 666 my entire cacti directory - but non data-query graphs get created ok.

niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

#9 Post by niobe » Tue Apr 15, 2008 9:26 pm

I have opened bug #0001224 for this. This should not be happening on a fresh install of a 'stable' release.

Bokin
Posts: 41
Joined: Fri Mar 28, 2008 6:19 am

#10 Post by Bokin » Wed Apr 16, 2008 6:25 am

Well have same troubles with a new cacti installation.

rrd would not created :(

niobe
Cacti User
Posts: 228
Joined: Mon Mar 10, 2008 6:52 pm
Location: Australia

#11 Post by niobe » Wed Apr 16, 2008 6:49 pm

Bokin wrote:Well have same troubles with a new cacti installation.

rrd would not created :(
For me the plot thickens - a fresh install with PA2.1 works.

I am starting to suspect the problem is in some of the database functions - one of the things I did was resave all related graph/data templates and rebuild the query. This seemed tohelp...

voyager
Posts: 20
Joined: Sat Jun 14, 2014 11:01 am

Re: Help needed with DATA QUERIES - rrd not created

#12 Post by voyager » Wed Mar 16, 2016 1:29 pm

It would be helpful if have got an update over this topic

Post Reply