Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Sat Jul 22, 2017 3:50 pm

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 127 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Author Message
 Post subject: Re: Cisco interface operational status monitor
PostPosted: Tue Mar 28, 2017 1:26 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Aug 22, 2014 2:11 pm
Posts: 106
This is what is in the interface.xml

<ifOperStatus>
<name>Status</name>
<method>walk</method>
<source>value</source>
<direction>input</direction>
<oid>.1.3.6.1.2.1.2.2.1.8</oid>
</ifOperStatus>


I do a snmpwalk to confirm... Values are correct.. But not graphing correctly.. Anyone having this issue?

snmpwalk -v 2c -c public 10.75.255.1 .1.3.6.1.2.1.2.2.1.8
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.1 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.4 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.5 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.6 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.7 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.8 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.9 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.10 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.11 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.12 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.17 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.18 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.21 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.22 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.23 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.33 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.501 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.502 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.503 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.504 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.505 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.506 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.507 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.508 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.509 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.510 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.511 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.512 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.513 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.514 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.515 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.516 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.517 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.518 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.519 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.520 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.521 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.522 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.523 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.524 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.525 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.526 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.527 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.528 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.529 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.530 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.531 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.532 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.533 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.534 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.535 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.536 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.537 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.538 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.539 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.540 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.541 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.542 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.543 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.545 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.546 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.547 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.548 = INTEGER: 2
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.549 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.550 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.551 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.552 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.553 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.554 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.555 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.556 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.557 = INTEGER: 7
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.561 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.562 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.563 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.564 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.565 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.566 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.567 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.568 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.569 = INTEGER: 1
iso.3.6.1.2.1.2.2.1.8.570 = INTEGER: 1

Not sure why there is a 7....

Same issue as these people... Interface Operational status Interface - Status


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cisco interface operational status monitor
PostPosted: Tue Mar 28, 2017 11:21 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Wed Dec 07, 2011 9:19 am
Posts: 196
On the interface.xml
Direction has to be output not input, and source ius wrong:
<ifOperStatus>
<name>Status</name>
<method>walk</method>
<source>VALUE/REGEXP:[a-zA-Z]{1,}\(([1-]{1})+\)$</source>
<direction>output</direction>
<oid>.1.3.6.1.2.1.2.2.1.8</oid>
</ifOperStatus>

_________________
CentOS
Cacti 0.8.8h
Spine 0.8.8h
PIA 3.1
Aggregate 0.75
Monitor 1.3
Settings 0.71
Weathermap 0.98
Thold 0.5
rrdclean 0.41

Own plugin: LinkDiscovery 0.3


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cisco interface operational status monitor
PostPosted: Wed Mar 29, 2017 12:11 am 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Aug 22, 2014 2:11 pm
Posts: 106
Thank you so much Rno! I will give that a shot and see if it corrects it..

I didn't make any modifications to the template - I just imported it and it was working fine for almost a year, but then yesterday, when I try adding new devices and creating these graphs, it started to mess up as if it was graphing like a traffic trend.. No changes were made to the configs.. It just started to do that..

I searched around and noticed other people had the same issue.. like this guy.. Graph for Interface Status

So it's throwing off weathermap as it's using the interface status to display the link lights...

One thing I also did notice is this... Please check the screen shot... Is it suppose to be "IfInOctects (BytesIn)"? Or something different? Because I didn't touch any of that. It was like that when I imported the template.

Do I have to rebuild the poller after I make the changes in the interface.xml file as well as the snmp file for it to take effect?

Thanks!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cisco interface operational status monitor
PostPosted: Wed Mar 29, 2017 12:32 am 
Offline
Cacti User

Joined: Wed Dec 07, 2011 9:19 am
Posts: 196
When you said no change, did you import other template ?

"
One thing I also did notice is this... Please check the screen shot... Is it suppose to be "IfInOctects (BytesIn)"? Or something different? Because I didn't touch any of that. It was like that when I imported the template.
"
What you mean by IfInOctets ? It's Status nothing more !

Can you do that on one of your data source:
*Turn On Data Source Debug Mode"

en return the result

_________________
CentOS
Cacti 0.8.8h
Spine 0.8.8h
PIA 3.1
Aggregate 0.75
Monitor 1.3
Settings 0.71
Weathermap 0.98
Thold 0.5
rrdclean 0.41

Own plugin: LinkDiscovery 0.3


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cisco interface operational status monitor
PostPosted: Wed Mar 29, 2017 11:41 am 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Aug 22, 2014 2:11 pm
Posts: 106
Sorry! Forgot to attach the screen shot.. and Yes, I think I had imported other templates after importing the Interface Operation status...


Attachments:
Screenshot_2.png
Screenshot_2.png [ 11.75 KiB | Viewed 390 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cisco interface operational status monitor
PostPosted: Wed Mar 29, 2017 11:53 am 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Aug 22, 2014 2:11 pm
Posts: 106
The drop down doesn't have IfOperStatus (status)


Attachments:
Screenshot_3.png
Screenshot_3.png [ 23.78 KiB | Viewed 390 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cisco interface operational status monitor
PostPosted: Wed Mar 29, 2017 10:56 pm 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Aug 22, 2014 2:11 pm
Posts: 106
Thank you so much Rno! I got it to work!

I made the changes that you suggested, but it wasn't working still.. I re-imported the template and then noticed the data source ifOperStatus (status) now selected and available in the drop down.. I then rebuilt the poller cache.. Still no luck..

I had to restart the server and then it started to graph properly again...

Thank you so much for your help Sir!! You've been a great help!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 127 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group