WinXP-Win8, Win2000-Server 2012 x32/x64 Templates

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
EoinDubh
Posts: 12
Joined: Sun Aug 26, 2007 3:07 pm

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#211 Post by EoinDubh » Thu Feb 02, 2012 4:02 pm

I am trying to install this and have copied the SNMP queries to the snmp_queries directory but when I try to import the templates I get an error message that says Error: XML: Hash version does not exist. Any idea what is going on?

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#212 Post by BSOD2600 » Thu Feb 02, 2012 5:12 pm

EoinDubh wrote:I am trying to install this and have copied the SNMP queries to the snmp_queries directory but when I try to import the templates I get an error message that says Error: XML: Hash version does not exist. Any idea what is going on?
http://docs.cacti.net/howto:determine_c ... te_version

greywolfe
Posts: 1
Joined: Thu Feb 02, 2012 6:23 pm

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#213 Post by greywolfe » Thu Feb 02, 2012 6:27 pm

I have installed all items as specified.

After I have added the items under 'associated data queries' in the device setup, a verbose query will return data. EG:


+ Running data query [12].
+ Found type = '3' [SNMP Query].
+ Found data query XML file at 'C:/Apache2/htdocs/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ XML file parsed ok.
+ <oid_num_indexes> missing in XML file, 'Index Count Changed' emulated by counting oid_index entries
+ Executing SNMP walk for list of indexes @ '.1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1' Index Count: 45
+ Index found at OID: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.1.1.48' value: '0'
....
+ index_parse at OID: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.10.6.95.84.111.116.97.108' results: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.10.6.95.84.111.116.97.108'
+ index_parse at OID: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.48' results: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.48'
+ index_parse at OID: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.49' results: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.49'
+ index_parse at OID: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.50' results: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.50'
+ index_parse at OID: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.51' results: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.1.51'
+ index_parse at OID: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.6.95.84.111.116.97.108' results: '1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.11.6.95.84.111.116.97.108'
+ Located input field 'cpuInstance' [walk]
+ Executing SNMP walk for data @ '.1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1.1'
+ Found item [cpuInstance='0'] index: 1.48 [from value]
+ Found item [cpuInstance='1'] index: 1.49 [from value]
+ Found item [cpuInstance='2'] index: 1.50 [from value]
+ Found item [cpuInstance='3'] index: 1.51 [from value]
+ Found item [cpuInstance='_Total'] index: 6.95.84.111.116.97.108 [from value]

However, when I go into 'create graphs for this host', none of the SNMP Informant queries show data (where the default SNMP interface stats do show data for example). I've tried adding the graphs anyway, but even after many polling cycles there is still no data on the graphs. Can anyone assist please?

chris3432
Posts: 2
Joined: Thu Feb 02, 2012 9:00 am

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#214 Post by chris3432 » Thu Feb 09, 2012 10:19 am

Hi,

I wonder if there is a update for 0.8.7i? Tried to import templates with success, but creating graphs tells me the following from 'Data Query Debug Information' of e.g. CPU stats:

+ Running data query [10].
+ Found type = '3' [SNMP Query].
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ Error parsing XML file into an array.
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
Is it a 0.8.7i-Problem?

Cheers,
Chris

jazzplr
Posts: 20
Joined: Thu Dec 01, 2011 8:54 am
Location: West Lafayette, Indiana

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#215 Post by jazzplr » Tue Feb 14, 2012 8:24 am

jazzplr wrote:After adding this (v.12) THold stopped triggering for any windows thresholds. I'm on Cacti 0.8.7h and THold 0.4.9. The only solution was to remove the Windows devices entirely and re-add them. Short of doing this to 40 servers I will have to revert my VM snapshot to before adding this template.
Correction, it wasn't this template that was causing the problem. It was the Maintenance Scheduler from http://svn.cacti.net/viewvc/maint/?root=Plugins.

xpshu
Posts: 2
Joined: Tue Feb 14, 2012 8:19 pm

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#216 Post by xpshu » Wed Feb 15, 2012 2:09 am

+ Running data query [10].
+ Found type = '3' [SNMP Query].
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ Error parsing XML file into an array.
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ Found data query XML file at '/var/www/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'

i have the same problem in 0.8.7i :o
help!

shelluk
Posts: 38
Joined: Mon Nov 22, 2010 1:02 pm

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#217 Post by shelluk » Mon Apr 02, 2012 6:14 am

Hi

I am trying to use this but getting some odd graphs!

Cacti Version 0.8.7i running on an Ubuntu 10.04 box.
Trying to monitor a Windows 2008 R2 Standard Server box - the box is purely running the Hyper-V role to run a number of virtualised Windows & Linux boxes.

The physical box has 8GB RAM. This is what I am trying to monitor, the physical box, not the guests or anything!

The "Memory Statistics (Usage)" graph in this template is not reading the memory correctly. The graph only goes up to 5GB. If you look at system info in Windows on the box it's self, you can see over 7GB of the 8GB memory is in use. Cacti's built in basic memory graph reads this correctly. Though the 'Physical' reads 0 across the board and 'Virtual memory' is what shows the memory usage correctly.

Is this because it's 64bit or the Hyper-V virtualisation doing odd things?

Monitoring another but older Windows Server 2003 SBS box, from the same Cacti install, but with only 4GB RAM in the box displays fine as expected.

Thanks
Shell

User avatar
G0dSmack
Cacti User
Posts: 85
Joined: Wed Nov 12, 2008 10:25 am
Contact:

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#218 Post by G0dSmack » Thu Apr 05, 2012 7:42 pm

shelluk wrote:Hi

I am trying to use this but getting some odd graphs!

Cacti Version 0.8.7i running on an Ubuntu 10.04 box.
Trying to monitor a Windows 2008 R2 Standard Server box - the box is purely running the Hyper-V role to run a number of virtualised Windows & Linux boxes.

The physical box has 8GB RAM. This is what I am trying to monitor, the physical box, not the guests or anything!

The "Memory Statistics (Usage)" graph in this template is not reading the memory correctly. The graph only goes up to 5GB. If you look at system info in Windows on the box it's self, you can see over 7GB of the 8GB memory is in use. Cacti's built in basic memory graph reads this correctly. Though the 'Physical' reads 0 across the board and 'Virtual memory' is what shows the memory usage correctly.

Is this because it's 64bit or the Hyper-V virtualisation doing odd things?

Monitoring another but older Windows Server 2003 SBS box, from the same Cacti install, but with only 4GB RAM in the box displays fine as expected.

Thanks
Shell

It appears that the issue is reading committed bytes from SNMP Informant gathering the correct metric because of the fact that it is a gauge32 counter. This also appears to only be with Server 2008 with anything higher than 4GB of memory. I do not see another counter under snmp informant to collect on that would represent committed bytes another way. Anyone have any ideas?
@mrlesmithjr
http://everythingshouldbevirtual.com

User avatar
G0dSmack
Cacti User
Posts: 85
Joined: Wed Nov 12, 2008 10:25 am
Contact:

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#219 Post by G0dSmack » Fri Apr 06, 2012 10:02 am

G0dSmack wrote:
shelluk wrote:Hi

I am trying to use this but getting some odd graphs!

Cacti Version 0.8.7i running on an Ubuntu 10.04 box.
Trying to monitor a Windows 2008 R2 Standard Server box - the box is purely running the Hyper-V role to run a number of virtualised Windows & Linux boxes.

The physical box has 8GB RAM. This is what I am trying to monitor, the physical box, not the guests or anything!

The "Memory Statistics (Usage)" graph in this template is not reading the memory correctly. The graph only goes up to 5GB. If you look at system info in Windows on the box it's self, you can see over 7GB of the 8GB memory is in use. Cacti's built in basic memory graph reads this correctly. Though the 'Physical' reads 0 across the board and 'Virtual memory' is what shows the memory usage correctly.

Is this because it's 64bit or the Hyper-V virtualisation doing odd things?

Monitoring another but older Windows Server 2003 SBS box, from the same Cacti install, but with only 4GB RAM in the box displays fine as expected.

Thanks
Shell

It appears that the issue is reading committed bytes from SNMP Informant gathering the correct metric because of the fact that it is a gauge32 counter. This also appears to only be with Server 2008 with anything higher than 4GB of memory. I do not see another counter under snmp informant to collect on that would represent committed bytes another way. Anyone have any ideas?
This issue appears to be present in any windows x64 OS with over 4GB of memory. After doing some research the closest I can find is that the Standard version (Free) of SNMP Informant does not include the OID to read the correct values for 64bit counters for committed bytes, however I can confirm available memory over 4GB works fine. This means your stack graph will not truly represent the amount of installed memory because of the committed bytes readings. If anyone has any ideas on how to get around this it would be much appreciated.
@mrlesmithjr
http://everythingshouldbevirtual.com

MarkM
Posts: 1
Joined: Wed Apr 18, 2012 6:15 pm

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#220 Post by MarkM » Wed Apr 18, 2012 6:27 pm

I'm new to Cacti, so bear with me.

I've enabled SNMP and installed SNMP Informant. I've imported the templates and copies the correct xml to the resources folder. If I make a graph without using templates, everything works fine. If I try and use any graph templates, all I get is the broken image icon.

I'm running 8.8 on CentOS 6.2. Attached is an image of the two graphs, the top is made manually, the bottom is one made by a template. Am I doing something wrong? To make the graph via template I've made a host template that has the relevant graph template attached. When I create the graphs for the host, I just put checks in the boxes for each graph template and I accept the default settings and leave any text boxes blank.

Image

I appreciate all the work that must go into this, sorry if this is an easy answer that I'm just missing, but I've read through the template section of the 8.8 docs twice and don't think I've missed any steps.

jocvtrhythgd
Posts: 5
Joined: Mon Apr 23, 2012 8:55 pm

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#221 Post by jocvtrhythgd » Mon Apr 23, 2012 10:28 pm

I just realized some of the graph templates did not export correctly

gaolinlee
Posts: 1
Joined: Mon Apr 23, 2012 10:01 pm

Re: not download

#222 Post by gaolinlee » Tue Apr 24, 2012 2:49 am

G0dSmack wrote:I have updated the networking template. You will only need to reimport the following file.
cacti_data_query_snmp_-_informant_network_statistics.xml

The network IO graph was showing as MB/s....the actual numbers were reported as Mb/s....so now it is correct as both report as MB/s...Enjoy!!!!


Version 9....


***EDIT****
Not sure what happened to the attachment...But I had attached it again.

mikelbeck
Posts: 3
Joined: Mon Apr 30, 2012 10:23 am

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#223 Post by mikelbeck » Mon Apr 30, 2012 10:26 am

When I try to import these templates I get an error saying "Error: XML: Cacti version does not exist."

I'm using version 0.8.8. Any idea what I need to do to correct this?

[EDIT] - Never mind, had nothing to do with this script.

Oleev
Posts: 10
Joined: Fri May 18, 2012 9:01 am
Location: Caen, France
Contact:

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#224 Post by Oleev » Wed May 30, 2012 7:26 am

Hi G0dsmack,

I just want to say thank you for these templates v.12 !
It works with Cacti 0.8.8a.
Older templates version not working with Cacti 0.8.8a.

Have a nice day,
Best Regards, Oleev

Operating System: win32 Windows XP Professional SP3 i586
Webserver: IIS
Cacti: 0.8.8a
Spine: 0.8.8a
MySQL: 5.5
PHP: 5.3.10
RRDTool (Cygwin or Win32 build): 1.4x
Net-SNMP: 5.6.1.1
Cygwin (cygwin1.dll version):
Plugin Architecture: 3.1 (include in last release)

bahiano04
Posts: 2
Joined: Mon Jun 25, 2012 12:33 pm

Re: WinXP/Vista/Win7/Win2000/Win2003/Win2008 Templates x32/x

#225 Post by bahiano04 » Mon Jun 25, 2012 12:51 pm

Hi G0dSmack,

I'm useing Cacti 0.8.8a and v12 of your templates but CPU template doesn't get any information:

+ Running data query [20].
+ Found type = '3' [SNMP Query].
+ Found data query XML file at '/var/www/html/cacti/resource/snmp_queries/snmp_informant_standard_cpu.xml'
+ XML file parsed ok.
+ <oid_num_indexes> missing in XML file, 'Index Count Changed' emulated by counting oid_index entries
+ Executing SNMP walk for list of indexes @ '.1.3.6.1.4.1.9600.1.1.5.1' Index Count: 0
+ No SNMP data returned

All of the other templates are working fine.

Do I have to enable something in the Windows Server ??

Post Reply