Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Thu Dec 14, 2017 12:11 pm

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 97 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Thu Oct 15, 2009 10:38 am 
Offline
Cacti User

Joined: Fri Mar 12, 2004 1:22 pm
Posts: 443
Twin. I'm using Reinhard's template now.

Alexus, I'm not sure - what problems are you getting? Is it the same host, as the Squid proxy?

_________________
[size=50]No longer a n00by but[/size] not yet an 0ldby

Now Head of Technology at RSCH, back to the prickly subject of Monitorring....


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Oct 15, 2009 10:45 am 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 6:09 am
Posts: 9
argon0 wrote:
Twin. I'm using Reinhard's template now.




Yes, but i meant that i'm using only one device polling the host on Port 161 for CPU and Interface AND polling the same host on Port 3401 for Squid.
At the moment i'm still using the template of the thread starter.
So i was not sure if this works with reinhards Host-Template, too. But it should, i think.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Oct 15, 2009 10:50 am 
Offline

Joined: Fri Feb 04, 2005 8:38 pm
Posts: 40
Location: Brooklyn, New York
argon0 wrote:
Twin. I'm using Reinhard's template now.

Alexus, I'm not sure - what problems are you getting? Is it the same host, as the Squid proxy?


after importing this template my HTTP - DATA isn't showing anymore

RRDTool Command:
/usr/local/rrdtool/bin/rrdtool graph - \
--imgformat=PNG \
--start=-86400 \
--end=-300 \
--title="lama - HTTP Data" \
--rigid \
--base=1000 \
--height=120 \
--width=500 \
--alt-autoscale-max \
--lower-limit=0 \
--y-grid=KB/s \
--vertical-label="bytes per second" \
--slope-mode \
--font TITLE:12: \
--font AXIS:8: \
--font LEGEND:10: \
--font UNIT:8: \
DEF:a="/usr/local/apache2/htdocs/cacti-0.8.7e/rra/lama_http_data_received_89.rrd":http_data_received:AVERAGE \
DEF:b="/usr/local/apache2/htdocs/cacti-0.8.7e/rra/lama_http_data_sent_90.rrd":http_data_sent:AVERAGE \
CDEF:cdefa=a,1024,* \
CDEF:cdefe=b,1024,* \
AREA:cdefa#00FF00FF:"Received" \
GPRINT:cdefa:LAST:"Current%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefa:AVERAGE:"Average%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefa:MAX:"Maximum%8.2lf %s\n" \
LINE1:cdefe#0000FFFF:"Sent" \
GPRINT:cdefe:LAST:" Current%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefe:AVERAGE:"Average%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefe:MAX:"Maximum%8.2lf %s"
RRDTool Says:
ERROR: invalid y-grid format

_________________
http://alexus.org/ - http://alexus.biz/ - http://alexus.fm/ - http://lexus.gs/


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Oct 15, 2009 11:16 am 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 6:09 am
Posts: 9
alexus,
i had the same problem and just deleted the "KB/s" in y-grid field. That worked for me. Don't know why this is a problem.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Oct 15, 2009 11:26 am 
Offline

Joined: Fri Feb 04, 2005 8:38 pm
Posts: 40
Location: Brooklyn, New York
twin wrote:
alexus,
i had the same problem and just deleted the "KB/s" in y-grid field. That worked for me. Don't know why this is a problem.


can you tell me where exactly? i'm not savvy with cacti :(

_________________
http://alexus.org/ - http://alexus.biz/ - http://alexus.fm/ - http://lexus.gs/


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu Oct 15, 2009 1:16 pm 
Offline

Joined: Thu Oct 15, 2009 6:09 am
Posts: 9
alexus wrote:
twin wrote:
alexus,
i had the same problem and just deleted the "KB/s" in y-grid field. That worked for me. Don't know why this is a problem.


can you tell me where exactly? i'm not savvy with cacti :(



Not in Office anymore, but i try. You have to edit the data template. To do so, goto Graph Edit/choose your Graph and in the upper right the Edit data template. There you find the y-grid Option. Delete "KB/s" there and save.

Hope this was the correct way.


EDIT: Forget the above. You have to edit it directly in the Graph Template.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Same problem
PostPosted: Sat Mar 13, 2010 4:37 pm 
Offline

Joined: Tue May 27, 2008 11:48 pm
Posts: 45
Location: So Cal
I'm getting this error when running Verbose:
+ Running data query [17].
+ Found type = '3' [snmp query].
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/webcache_squid_core.xml'
+ XML file parsed ok.
+ Executing SNMP walk for list of indexes @ '.1.3.6.1.4.1.3495.1.3.2.1.11'
+ No SNMP data returned
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/webcache_squid_core.xml'
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/webcache_squid_core.xml'
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/site/resource/snmp_queries/webcache_squid_core.xml'

I can run all of the OID's in the XML file no problem both with SNMP v1 and v2... What am I missing? Other than the answer ;)


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jun 09, 2010 4:57 am 
Offline

Joined: Fri Mar 05, 2010 8:18 am
Posts: 19
Are these plugins compatible with Squid3?
Graphs are built but there is nothing.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jun 09, 2010 9:25 am 
Offline

Joined: Tue May 27, 2008 11:48 pm
Posts: 45
Location: So Cal
blueman176 wrote:
Are these plugins compatible with Squid3?
Graphs are built but there is nothing.


I'm seeing the same issue on my cluster of Squid servers, all V3 now..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Graph templates for Squid
PostPosted: Sun Jan 16, 2011 9:40 pm 
Offline

Joined: Sun Jan 22, 2006 7:35 am
Posts: 27
Bumping this to affirm that this still works with Cacti 0.8.7g and Squid 2.6 (haven't tried out Squid 3). Here's what I did:

1) You need the snmp queries from Squidstats-0.1.zip, these can be found here (yes the zip in the original post is still usable): http://forums.cacti.net/about3158.html. Download and put webcache_squid_core.xml and webcache_squid_median.xml in the resource/snmp_queries folder.

2) The graphs that bshoebottom made looked really nice in my opinion. His templates can be found at page 3 (3rd post are the templates, a little further down are some screenshots)
The graphs all work except for HTTP Data. Debugging gives the following error:
Code:
ERROR: invalid rpn expression in: cdefb,0,EQ,0,cdefa,1024,*,cdefb,/,IF,0,1000000,LIMIT,TIME,1295231273,GT,a,a,UN,0,a,IF,IF,TIME,1295231273,GT,b,b,UN,0,b,IF,IF,TIME,1295231273,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,+,+,*,1024,*

It seems a lot of people in this thread got such an error but I haven't found a solution for it.

3) gandalf made a host template with his own graph templates. This can be found somewhere in the middle of page 4. I imported the template but didn't use it, because I liked the bshoebottom graphs better. Maybe because I imported his template, it conflicted with the HTTP Data graph of bshoebottom? Don't know :).

Hopefully somebody finds this post useful!

edit: Found out what the problem was with the HTTP Data graph! I have an Apache template that has a CDEF function "Apache - Calculate Bytes/Request". A CDEF used by the HTTP Data graph is "squid bandwidth". For some reason, it references the Apache CDEF. You have to edit this CDEF: change the reference "Apache - Calculate Bytes/request" to "Divide by -10".


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Graph templates for Squid
PostPosted: Fri Mar 11, 2011 7:50 am 
Offline

Joined: Fri Mar 11, 2011 7:22 am
Posts: 10
Hello i still have problems mit HTTP Data

Under "Graph Management " the Debug modes says:

Code:
RRDTool Command:

/usr/bin/rrdtool graph - \
--imgformat=PNG \
--start=-86400 \
--end=-300 \
--title='Proxy01 - HTTP Data' \
--rigid \
--base=1000 \
--height=120 \
--width=500 \
--alt-autoscale-max \
--lower-limit=0 \
--vertical-label='bytes per second' \
--slope-mode \
--font TITLE:12: \
--font AXIS:8: \
--font LEGEND:10: \
--font UNIT:8: \
DEF:a="/var/www/cacti/rra/proxy01_http_data_received_14685.rrd":http_data_received:AVERAGE \
DEF:b="/var/www/cacti/rra/proxy01_http_data_sent_14687.rrd":http_data_sent:AVERAGE \
DEF:c="/var/www/cacti/rra/proxy01_http_data_saved_14686.rrd":http_data_saved:AVERAGE \
CDEF:cdefa=a,1024,* \
CDEF:cdefe=b,1024,* \
CDEF:cdefi= \
AREA:cdefa#00CF00FF:"Received"  \
GPRINT:cdefa:LAST:"Current\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:cdefa:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:cdefa:MAX:"Max\:%8.2lf %s\n"  \
LINE1:cdefe#002A97FF:"Sent"  \
GPRINT:cdefe:LAST:"    Current\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:cdefe:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:cdefe:MAX:"Max\:%8.2lf %s\n"  \
LINE1:cdefi#FF0000FF:"Saved"  \
GPRINT:cdefi:LAST:"   Current\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:cdefi:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:cdefi:MAX:"Max\:%8.2lf %s\n"  \
LINE1:c#000000FF:"Saved %"  \
GPRINT:c:LAST:" Current\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:c:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s"  \
GPRINT:c:MAX:"Max\:%8.2lf %s"

RRDTool Says:

i dont know whats wrong :(

cacti Version is 0.8.7g

i used the Template from "bshoebottom"


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Graph templates for Squid
PostPosted: Mon Jun 13, 2011 3:36 pm 
Offline

Joined: Mon Jun 13, 2011 3:29 pm
Posts: 6
Cant get it to work either, cacti 0.8.7g, squid 3.1.11. Is there any new template out thats proven to work out of the box without "fixes" and "fixing"?, thanks in advance


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Graph templates for Squid
PostPosted: Wed Sep 28, 2011 5:41 am 
Offline

Joined: Thu Apr 10, 2008 2:50 am
Posts: 9
Location: Valencia (Spain)
Using cacti v0.8.7b

I was having some problems with this templates, because I received SNMP error in the device page, as shown in joecen @ Graph templates for Squid. However I was able to snmpwalk the OIDs using a terminal. Unfortunately, cacti didn't generate rra files for our squid device.

Some people have suggested to proxy port 161 to 3401: Makenshi @ Graph templates for Squid I haven't check this solution because I don't have permissions on our squid server and I haven't talked with my boss yet. But I have tried another thing from cacti that seems to work. By default, cacti checks availability / reachability of devices using snmp, and it seems to me that cacti doesn't care if one has changed the port of snmp for a device. This is the case of squid, hence cacti asks to port 161 for reachability and no answer is received. If a host isn't reachable, then cacti doesn't ask anything else.

I simply have deactivated Downed Device Detection (I have set it to None) on the squid device page. Now cacti doesn't check if squid server is available before performing the data queries defined for it. This is the way I got it to work properly.

Hope this helps somebody,
Carlos

_________________
TrilceAC


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Graph templates for Squid
PostPosted: Sun Oct 23, 2011 10:13 am 
Offline
Developer
User avatar

Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Posts: 22461
Location: Muenster, Germany
Please see 2nd link of my sig to learn how to debug and get more information about the exact error
R.

_________________
Official Cacti Documentation
Official Debugging Help
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: HTTP _ Data Not Work :(
PostPosted: Sun Jan 01, 2012 4:26 am 
Offline

Joined: Sun Nov 28, 2010 8:14 am
Posts: 2
Makenshi wrote:
Forgot to log in. Added the templates to this post.



Hii Dear Friends

Im Install Ubuntu Server 11.04 and Cacti Version 0.8.7g with apt-get install

after import all Templates and Installing snmp and squid starting graph ....

The Graph For HTTP_Data Not Work :cry: :cry: :cry: :cry:

Code:
RRDTool Command:

/usr/bin/rrdtool graph - \
--imgformat=PNG \
--start=-86400 \
--end=-300 \
--title='ZACH - HTTP Data' \
--rigid \
--base=1000 \
--height=120 \
--width=500 \
--alt-autoscale-max \
--lower-limit=0 \
--y-grid='KB/s' \
--vertical-label='bytes per second' \
--slope-mode \
--font TITLE:12: \
--font AXIS:8: \
--font LEGEND:10: \
--font UNIT:8: \
DEF:a="/var/lib/cacti/rra/zach_http_data_received_70.rrd":http_data_received:AVERAGE \
DEF:b="/var/lib/cacti/rra/zach_http_data_sent_72.rrd":http_data_sent:AVERAGE \
DEF:c="/var/lib/cacti/rra/zach_http_data_saved_71.rrd":http_data_saved:AVERAGE \
CDEF:cdefa=a,1024,* \
CDEF:cdefe=b,1024,* \
CDEF:cdefi=d,50,GT,d,95,GT,UNKN,INF,IF,UNKN,IF,TIME,1325413875,GT,a,a,UN,0,a,IF,IF,TIME,1325413875,GT,b,b,UN,0,b,IF,IF,TIME,1325413875,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,+,+,*,1024,* \
AREA:cdefa#00FF00FF:"Received"  \
GPRINT:cdefa:LAST:"Current%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefa:AVERAGE:"Average%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefa:MAX:"Maximum%8.2lf%s\n"  \
LINE1:cdefe#0000FFFF:"Sent"  \
GPRINT:cdefe:LAST:"    Current%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefe:AVERAGE:"Average%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefe:MAX:"Maximum%8.2lf%s"  \
LINE1:cdefi#FF0000FF:"Saved"  \
GPRINT:cdefi:LAST:"   Current\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefi:AVERAGE:"Average\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefi:MAX:"Max\:%8.2lf%s\n"  \
LINE1:c#000000FF:"Saved %"  \
GPRINT:c:LAST:" Current\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:c:AVERAGE:"Average\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:c:MAX:"Max\:%8.2lf%s"

RRDTool Says:

ERROR: invalid y-grid format



help me please


Attachments:
File comment: Squid Graph not work
http_data.jpg
http_data.jpg [ 217.89 KiB | Viewed 2908 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 97 posts ]  Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Next

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group