Graph templates for Squid

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#31 Post by gandalf » Mon Feb 20, 2006 1:49 pm

Thanks for posting that. I will give it a try. Does anyone know, what additional OIDs whould yield interesting results?
Reinhard

paulbeard206
Cacti User
Posts: 149
Joined: Sat Jul 30, 2005 2:15 pm

what I would like to see

#32 Post by paulbeard206 » Wed Feb 22, 2006 1:51 am

lvm wrote:Thanks for posting that. I will give it a try. Does anyone know, what additional OIDs whould yield interesting results?
Reinhard
If we could get these graphs to work, I'd like to see these:

Code: Select all

SQUID-MIB::cacheRequestHitRatio.1 = INTEGER: 0
SQUID-MIB::cacheRequestHitRatio.5 = INTEGER: 0
SQUID-MIB::cacheRequestHitRatio.60 = INTEGER: 0

bshoebottom
Posts: 10
Joined: Tue Mar 01, 2005 11:59 am

additional squid templates

#33 Post by bshoebottom » Fri Mar 16, 2007 7:54 am

Hey guys, i have some other templates that i use to monitor my squid servers and their performance. Hopefully they help someone else.
Attachments
cacti_graph_template_squid_cache.xml
Shows total cache, used cache and amount of objects. The Y axis doesn't jive as its the number of objects AND cache size in MB, but i didn't want separate graphs.
(19.58 KiB) Downloaded 2925 times
cacti_graph_template_squid_file_descriptors.xml
Shows remaining file descriptors. We ran out once and began moniroting.
(14.38 KiB) Downloaded 2835 times
cacti_graph_template_squid_http_data.xml
Looks to be pretty close to the data template that was initially posted but this one also includes data saved and it's percentage.
(23.49 KiB) Downloaded 3298 times
cacti_graph_template_squid_http_requests.xml
Shows the amount of requests and hits.
(16.23 KiB) Downloaded 3239 times
cacti_graph_template_squid_http_service_times.xml
Shows hit, miss and dns service times. This has saved me a couple times as well.
(19.55 KiB) Downloaded 3834 times

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#34 Post by gandalf » Fri Mar 16, 2007 9:13 am

Would you please mind to post some screenshots?
Reinhard

whitefox
Posts: 2
Joined: Mon Mar 19, 2007 5:34 am

#35 Post by whitefox » Tue Mar 20, 2007 5:00 am

gandalf wrote:Would you please mind to post some screenshots?
Reinhard
Attachments
graph_image_time.png
graph_image_time.png (29 KiB) Viewed 21367 times
graph_image_objects.png
graph_image_objects.png (19.83 KiB) Viewed 21368 times
graph_image_httpreq.png
graph_image_httpreq.png (36 KiB) Viewed 21369 times
graph_image_httpdata.png
graph_image_httpdata.png (38.81 KiB) Viewed 21370 times
graph_image_filedescr.png
graph_image_filedescr.png (31.28 KiB) Viewed 21373 times

bshoebottom
Posts: 10
Joined: Tue Mar 01, 2005 11:59 am

New template pics

#36 Post by bshoebottom » Wed Mar 21, 2007 8:02 am

Sorry for the delay, here are some examples.
Attachments
cache.png
cache.png (23.56 KiB) Viewed 21351 times
FD.png
FD.png (22.34 KiB) Viewed 21351 times
data.png
data.png (41.48 KiB) Viewed 21351 times
req.png
req.png (32.4 KiB) Viewed 21351 times
stimes.png
stimes.png (36.89 KiB) Viewed 21351 times

User avatar
brononi
Cacti User
Posts: 123
Joined: Tue Aug 29, 2006 1:58 am
Location: Belgium
Contact:

Re: additional squid templates

#37 Post by brononi » Wed Mar 28, 2007 1:31 am

bshoebottom wrote:Hey guys, i have some other templates that i use to monitor my squid servers and their performance. Hopefully they help someone else.
Hey,

I'm trying to import these templates, but recieve following error:

Code: Select all

Error: XML: Hash version does not exist.
I'm doing in the left menu 'import templates'
I'm using cacti 0.8.6h

nvdm
Posts: 10
Joined: Wed Mar 28, 2007 2:46 am

Re: additional squid templates

#38 Post by nvdm » Wed Mar 28, 2007 2:54 am

brononi wrote:
bshoebottom wrote:Hey guys, i have some other templates that i use to monitor my squid servers and their performance. Hopefully they help someone else.
Hey,

I'm trying to import these templates, but recieve following error:

Code: Select all

Error: XML: Hash version does not exist.
I'm doing in the left menu 'import templates'
I'm using cacti 0.8.6h
I experience the same. It's because the graphs were exported with version 0.8.6j.

bshoebottom - is there any way you can backport these to version 'h' or 'i'? I'd really like to use the templates you've offered but the debian cacti release that I use is frozen at 0.8.6i.

bshoebottom
Posts: 10
Joined: Tue Mar 01, 2005 11:59 am

backport

#39 Post by bshoebottom » Wed Mar 28, 2007 7:23 am

are there working backport instructions available? I can try, but have a limited schedule.

nvdm
Posts: 10
Joined: Wed Mar 28, 2007 2:46 am

Re: backport

#40 Post by nvdm » Wed Mar 28, 2007 7:32 am

bshoebottom wrote:are there working backport instructions available? I can try, but have a limited schedule.
To be honest, I don't think so. I guess I'll have to wait for Debian/testing to upgrade to 0.8.6j.

:cry:

davidred
Posts: 2
Joined: Thu Mar 29, 2007 8:47 pm

#41 Post by davidred » Thu Mar 29, 2007 8:51 pm

Hi All,

I get the following error with the HTTP DATA template from rrdtool and I'm a bit stumped. I tried to hunt through and find what could be causing the problem but I am a bit lacking in knowledge with rrdtool.

Any suggestions out there?

Thanks,
David
/usr/local/rrdtool-1.2.15/bin/rrdtool graph - \
--imgformat=PNG \
--start=-86400 \
--end=-300 \
--title="au-bne-squid - HTTP Data" \
--rigid \
--base=1000 \
--height=120 \
--width=500 \
--alt-autoscale-max \
--lower-limit=0 \
--vertical-label="bytes per second" \
--slope-mode \
DEF:a="/var/www/html/cacti-0.8.6j/rra/aubnesquid_http_data_received_881.rrd":http_data_received:AVERAGE \
DEF:b="/var/www/html/cacti-0.8.6j/rra/aubnesquid_http_data_sent_883.rrd":http_data_sent:AVERAGE \
DEF:c="/var/www/html/cacti-0.8.6j/rra/aubnesquid_http_data_saved_882.rrd":http_data_saved:AVERAGE \
CDEF:cdefa=a,1024,* \
CDEF:cdefe=b,1024,* \
CDEF:cdefi=cdefa,0,EQ,0,cdefb,100,*,cdefa,/,1024,/,IF,0,110,LIMIT,TIME,1175219125,GT,a,a,UN,0,a,IF,IF,TIME,1175219125,GT,b,b,UN,0,b,IF,IF,TIME,1175219125,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,TIME,1175219125,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,+,+,+,*,1024,* \
AREA:cdefa#00CF00:"Received" \
GPRINT:cdefa:LAST:"Current\:%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefa:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefa:MAX:"Max\:%8.2lf %s\n" \
LINE1:cdefe#002A97:"Sent" \
GPRINT:cdefe:LAST:" Current\:%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefe:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefe:MAX:"Max\:%8.2lf %s\n" \
LINE1:cdefi#FF0000:"Saved" \
GPRINT:cdefi:LAST:" Current\:%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefi:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s" \
GPRINT:cdefi:MAX:"Max\:%8.2lf %s\n" \
LINE1:c#000000:"Saved %" \
GPRINT:c:LAST:" Current\:%8.2lf %s" \
GPRINT:c:AVERAGE:"Average\:%8.2lf %s" \
GPRINT:c:MAX:"Max\:%8.2lf %s"
RRDTool Says:

ERROR: invalid rpn expression in: cdefa,0,EQ,0,cdefb,100,*,cdefa,/,1024,/,IF,0,110,LIMIT,TIME,1175219125,GT,a,a,UN,0,a,IF,IF,TIME,1175219125,GT,b,b,UN,0,b,IF,IF,TIME,1175219125,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,TIME,1175219125,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,+,+,+,*,1024,*

davidred
Posts: 2
Joined: Thu Mar 29, 2007 8:47 pm

#42 Post by davidred » Tue Apr 10, 2007 8:29 pm

Ok, the problem is with this line;

Code: Select all

CDEF:cdefi=cdefa,0,EQ,0,cdefb,100,*,cdefa,/,1024,/,IF,0,110,LIMIT,TIME,1175219125,GT,a,a,UN,0,a,IF,IF,TIME,1175219125,GT,b,b,UN,0,b,IF,IF,TIME,1175219125,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,TIME,1175219125,GT,c,c,UN,0,c,IF,IF,+,+,+,*,1024,* \ 
The 'cdefb' doesn't exist and instead is called cdefe. I fixed the problem by going to Graph Management -> CDEFS and edit the Squid - Calculate Percentage of Storage item. Edit the first item and changed cdefb to cdefe.

ccoager
Posts: 11
Joined: Tue May 01, 2007 9:56 am

#43 Post by ccoager » Thu May 03, 2007 3:54 pm

The HTTP Data template doesn't work for me as the graph doesn't appear. When I turn on debugging for the Graph Template the drop-down box for the Graph Template list doesn't fully populate and the page doesn't finish loading. Also, in the apache logs the child process keeps crashing:

[Thu May 03 16:50:45 2007] [notice] child pid 10456 exit signal Segmentation fault (11)
[Thu May 03 16:50:47 2007] [notice] child pid 10487 exit signal Segmentation fault (11)
[Thu May 03 16:51:13 2007] [notice] child pid 10517 exit signal Segmentation fault (11)

Gentoo Linux AMD64 2.6.18-hardened
cacti-0.8.6j-r4
net-snmp-5.4
apache-2.0.58-r2
php-5.2.1-r3

I tried apache & php with and without threads, didn't make a difference though.

fajarpri
Posts: 3
Joined: Tue May 01, 2007 6:04 am

#44 Post by fajarpri » Fri May 04, 2007 4:41 am

Yes, same here.
HTTP-DATA doesn't show any graph.

I'm on OpenSuse10.2

All the other graphs shows wonderfully though.
Very nice :D

cosming
Posts: 1
Joined: Sun May 06, 2007 2:16 am

Fix

#45 Post by cosming » Sun May 06, 2007 2:20 am

Graph Templates -> Squid - HTTP Data -> Clear Unit Grid Value textfield.
It worked on my installation (cacti 0.8.6j).

Post Reply