Create a template for Mikrotik health

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
jlazkano
Cacti User
Posts: 52
Joined: Wed Mar 25, 2009 5:39 pm

Create a template for Mikrotik health

#1 Post by jlazkano » Wed Jul 15, 2015 6:18 am

Hello,

I want to monitor Mikrotik health with a Cacti server.

I never create a template and I don't know how to start, I will appreciate any help.

This is the OIDs from Mikrotik:

Code: Select all

[[email protected]] > /system health print oid 
             active-fan: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.9.0
                voltage: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.8.0
            temperature: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.10.0
  processor-temperature: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.11.0
                current: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.13.0
      power-consumption: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.12.0
             psu1-state: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.15.0
             psu2-state: .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.16.0
My device just have this values:

Code: Select all

[[email protected]] > /system health print     
      voltage: 24.7V
  temperature: 36C

Code: Select all

$ snmpget -c public -v 2c 192.168.1.1 .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.8.0
iso.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.8.0 = INTEGER: 247

Code: Select all

$ snmpget -c public -v 2c 192.168.1.1 .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.10.0
iso.3.6.1.4.1.14988.1.1.3.10.0 = INTEGER: 360
Is there any similar template that I could use for it? I will appreciate your help.

Thanks and best regards.

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

Re: Create a template for Mikrotik health

#2 Post by BSOD2600 » Wed Jul 15, 2015 2:08 pm

have you searched the script forum? you're not the first with this request ;)

Could also try http://docs.cacti.net/plugin:mikrotik

naven
Posts: 11
Joined: Tue Mar 31, 2015 4:54 pm

Re: Create a template for Mikrotik health

#3 Post by naven » Tue Jul 21, 2015 11:28 am

I have a temperature template. Attached to this post.

Please let me know if it works. Not sure if I exported everything correctly.
Attachments
mt_temperature.zip
(4.85 KiB) Downloaded 176 times

jlazkano
Cacti User
Posts: 52
Joined: Wed Mar 25, 2009 5:39 pm

Re: Create a template for Mikrotik health

#4 Post by jlazkano » Wed Jul 29, 2015 3:23 am

naven wrote:I have a temperature template. Attached to this post.

Please let me know if it works. Not sure if I exported everything correctly.
Hello,

I try the templates but it doesn't work.

It doesn't show any graph.

Regards.

GuJack20
Posts: 4
Joined: Wed Jul 29, 2015 3:38 am

Re: Create a template for Mikrotik health

#5 Post by GuJack20 » Wed Jul 29, 2015 3:41 am

Here is a archive from mojiro, with some templates edited from me because the ones in the archive were outdated.
Attachments
mikrotik-20150729.zip
(38.16 KiB) Downloaded 233 times
Uptime revised.png
Uptime revised.png (19.93 KiB) Viewed 3996 times
voltage+temp.png
voltage+temp.png (24.71 KiB) Viewed 3996 times

jlazkano
Cacti User
Posts: 52
Joined: Wed Mar 25, 2009 5:39 pm

Re: Create a template for Mikrotik health

#6 Post by jlazkano » Wed Jul 29, 2015 5:21 am

GuJack20 wrote:Here is a archive from mojiro, with some templates edited from me because the ones in the archive were outdated.
Need I copy the files to the Cacti server?

COuld you explain how to use it?

Thanks for your help.

Bye.

GuJack20
Posts: 4
Joined: Wed Jul 29, 2015 3:38 am

Re: Create a template for Mikrotik health

#7 Post by GuJack20 » Wed Jul 29, 2015 7:23 am

Hello

Yes, you must copy the files inside the folder /resource to the folder /resource of the cacti installation
also copy the inside of the folder /scripts, to the folder /scripts of your cacti installation.
The import "cacti_host_template_mikrotik.xml" that is in the /template folder in the archive, through the "import template" in the interface of cacti.

Last, when creating a device, choose "mikrotik" from the host template.

Post Reply