ucd/net snmp Device (Disk) I/O templates - Updated - v3.1

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply

Would you or your company pay someone to create more graph templates?

Poll ended at Wed Nov 02, 2005 7:01 pm

Yes
14
17%
No
28
33%
Maybe
23
27%
You suck for even asking
19
23%
 
Total votes: 84

Author
Message
Rodre
Posts: 39
Joined: Fri Jul 22, 2005 7:17 pm

#46 Post by Rodre » Tue Sep 06, 2005 1:37 pm

I updated my orginal post to reflect this incompatibilty. Hopefully that will stop others from wasting their time. I am currently working on some Windows stuff and will post it here when it is completed. I expect it will probably be at least a few weeks before I get around to it again.

~Rodre

redouane.doumer
Posts: 1
Joined: Fri Sep 09, 2005 8:26 am

Device I/O for Windows

#47 Post by redouane.doumer » Fri Sep 09, 2005 8:56 am

Any progress on that yet?

Thanks

Redouane

tenkawa
Posts: 2
Joined: Fri Jun 24, 2005 4:09 am

Get Device I/O

#48 Post by tenkawa » Thu Oct 27, 2005 8:14 am

Hi rodre,

first of all i would like to thanks for your work.

But i am unable to get any graphs. I have done everything :

->copy the xml into the correct path of cacti
->import all the xml files
-> created the graphs
-> but it stiils polls nothing

the snmpwalk command shows me all the UCD-DISK IO.

the error i have when i turn on debug mode is :
ERROR: opening '/home/sources/Cacti_mrtg/extract/cacti-0.8.6g/rra/mandrake_localhost_5min_loadavg_63.rrd': No such file or directory

thx in advance for your help.

tman
Cacti User
Posts: 97
Joined: Thu Oct 14, 2004 4:14 pm

#49 Post by tman » Fri Nov 11, 2005 11:20 am

I wanted to implement this on our Linux servers here as well, but I found (in my investigations) that the diskIO function is actually only natively supported in FreeBSD (and variants).

Distributions from the like of Redhat do not support diskIO, and indeed in the private MIB for net-snmp it is listed under 'experimental'. I've never seen one Linux box export these OID's, so gave up after numerous failed attempts to build kernels/net-snmp with these features enabled.

roslb
Posts: 2
Joined: Mon Nov 21, 2005 9:18 pm

help me!

#50 Post by roslb » Mon Nov 21, 2005 10:26 pm

Error: XML parse error.

net-snmp_devIO-BytesRW_graphTMPL.xml
net-snmp_devIO-LoadAVG_graphTMPL.xml
net-snmp_devIO-ReadsWrites_graphTMPL.xml

system Linux 9 rrdtools1.2.9 cacti0.86g-patched

very thanks

xyleme
Posts: 1
Joined: Thu Dec 15, 2005 8:28 am

can monitor my disk

#51 Post by xyleme » Tue Jan 10, 2006 5:53 am

Hi I've got the following error when I've tried to add a Get Disk I/O to a device

Notice: Undefined index: oid_index in /srv/www/htdocs/cacti/lib/data_query.php on line 156

Notice: Undefined index: oid_index in /srv/www/htdocs/cacti/lib/data_query.php on line 159

Warning: Variable passed to each() is not an array or object in /srv/www/htdocs/cacti/lib/data_query.php on line 513

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /srv/www/htdocs/cacti/lib/data_query.php:156) in /srv/www/htdocs/cacti/host.php on line 110

thanks a lot

sgolby
Posts: 3
Joined: Tue Jan 10, 2006 12:47 pm

#52 Post by sgolby » Wed Jan 11, 2006 12:10 pm

More as a confirmation than anything this is what I'm getting from my Linux Red Hat box on which I just installed a brand new net-snmp-5.3 from source.

# snmpwalk -Os -c <community> -v 2c utl1 .1.3.6.1.4.1.2021.13.15
.1.3.6.1.4.1.2021.13.15 = No Such Object available on this agent at this OID

# snmptable -v 2c -c <community> utl1 diskIOTable
diskIOTable: Unknown Object Identifier (Sub-id not found: iso -> diskIOTable)

Getting the same type of thing when making the Gentoo boxes running net-snmp 5.2.1 look at themselves
# snmpwalk -c <community> -v 2c localhost .1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.1
UCD-SNMP-MIB::ucdExperimental.15.1.1.1 = No Such Object available on this agent at this OID


Which explains why the templates didn't work even though they imported fine.

I'm going to look into the options for loading the MIB, will post if I come up with a solution.

paulbeard206
Cacti User
Posts: 149
Joined: Sat Jul 30, 2005 2:15 pm

has anyone gotten this stuff to work?

#53 Post by paulbeard206 » Sat Jan 21, 2006 10:11 pm

I am interested in getting this going but I can't tell if there's anything here I can use as a basis or if I should just start from scratch.

I tried a walkthrough on this forum in converting script results to graphs but it didn't seem to help me much on getting SNMP queries to graphs.

snmpget -c<myob> -v2c p1nfs1 1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.6.17 1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.5.17
UCD-DISKIO-MIB::diskIOWrites.17 = Counter32: 335062
UCD-DISKIO-MIB::diskIOReads.17 = Counter32: 26718

Is there a more basic primer on this? Perhaps one that doesn't rely on an existing xml file would be more useful.

paulbeard206
Cacti User
Posts: 149
Joined: Sat Jul 30, 2005 2:15 pm

query values not working: missing an idex

#54 Post by paulbeard206 » Sun Jan 22, 2006 12:18 am

sgolby wrote: Getting the same type of thing when making the Gentoo boxes running net-snmp 5.2.1 look at themselves
# snmpwalk -c <community> -v 2c localhost .1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.1
UCD-SNMP-MIB::ucdExperimental.15.1.1.1 = No Such Object available on this agent at this OID
You're short a value on your queries: you need an index as your last digit.

Code: Select all

snmpwalk -c <***> -v 2c localhost .1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.1.X <--|

Code: Select all

snmpget -c *** -v2c localhost 1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.6.1 1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.5.1
UCD-DISKIO-MIB::diskIOWrites.1 = Counter32: 7170368
UCD-DISKIO-MIB::diskIOReads.1 = Counter32: 357314

User avatar
dust2k
Cacti User
Posts: 101
Joined: Sun Dec 04, 2005 3:14 am

#55 Post by dust2k » Tue Feb 07, 2006 10:25 am

sgolby wrote:More as a confirmation than anything this is what I'm getting from my Linux Red Hat box on which I just installed a brand new net-snmp-5.3 from source.

# snmpwalk -Os -c <community> -v 2c utl1 .1.3.6.1.4.1.2021.13.15
.1.3.6.1.4.1.2021.13.15 = No Such Object available on this agent at this OID
I would rather think that's your security issue, check your ACL to enable your snmp agent to answer the query.

I just intalled and runs beautifully, but one problem is if I pick any device for one graph template, then the device is disabled from list, so u can not use other graph template to show that device any more, any good solution on that ?

spoier
Posts: 2
Joined: Fri May 05, 2006 5:03 pm

#56 Post by spoier » Fri May 05, 2006 5:25 pm

Rodre wrote:Is there an error when you import the Data-Query_Templ.xml file?
There is no such file in the zip.....

Archive: Cacti_Net-SNMP_DevIO_v2.zip
Length Date Time Name
-------- ---- ---- ----
2568 08-18-05 14:56 net-snmp_devio.xml
17365 08-18-05 14:58 net-snmp_devIO-BytesRW_graphTMPL.xml
18498 08-18-05 15:00 net-snmp_devIO-ReadsWrites_graphTMPL.xml
17088 08-18-05 15:01 net-snmp_devIO-LoadAVG_graphTMPL.xml

spoier
Posts: 2
Joined: Fri May 05, 2006 5:03 pm

#57 Post by spoier » Sat May 06, 2006 1:14 am

Also, when I add a graph for a device such as read/write bytes on ar0, then ar0 is no greyed out and I can't also add a graph for reads/writes or load averages....?

cacti-0.8.6h

Thanks

foobie
Posts: 3
Joined: Tue Jun 27, 2006 12:24 pm

#58 Post by foobie » Tue Jun 27, 2006 12:31 pm

Just a heads up to others reading this thread - the UCD-DISKIO-MIB isn't supported on many linux distros, including RHEL3, RHEL4 and (consequently) CentOS3 and CentOS4.

Code: Select all

+ Running data query [11].
+ Found type = '3' [snmp query].
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/resource/snmp_queries/net-snmp_devio.xml'
+ XML file parsed ok.
+ Executing SNMP walk for list of indexes @ '.1.3.6.1.4.1.2021.13.15.1.1.1'
+ No SNMP data returned
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/resource/snmp_queries/net-snmp_devio.xml'
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/resource/snmp_queries/net-snmp_devio.xml'
+ Found data query XML file at '/usr/share/cacti/resource/snmp_queries/net-snmp_devio.xml'

or on the command line

Code: Select all

snmpwalk -v 3 -u v3_user -l authNoPriv -a MD5 -A v3_pass -On host .1.3.6.1.4.1.2021.13
.1.3.6.1.4.1.2021.13.14.1.0 = INTEGER: 1
See https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/sh ... ?id=141647 for more info

scubabri
Posts: 32
Joined: Thu Jul 13, 2006 3:11 pm

importing net-snmp_devio.xml

#59 Post by scubabri » Fri Jul 14, 2006 10:01 am

I was able to import all of the other xml files, with the response that "cacti has imported the following items"

there is no response for the net-snmp_devio.xml import, did I miss something?

sb

scubabri
Posts: 32
Joined: Thu Jul 13, 2006 3:11 pm

Re: importing net-snmp_devio.xml

#60 Post by scubabri » Fri Jul 14, 2006 10:06 am

scubabri wrote:I was able to import all of the other xml files, with the response that "cacti has imported the following items"

there is no response for the net-snmp_devio.xml import, did I miss something?

sb
I need to learn to read instructions better, must be my eyesight as I get older :-/

Post Reply