Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

General discussion about Plugins for Cacti

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
kimseng
Posts: 6
Joined: Tue Oct 01, 2019 4:10 am

Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

#1 Post by kimseng » Wed Oct 02, 2019 3:27 am

Hi team,

i used Cacti v 1.2.2 and i already install plugin Monitor v 2.3.4 the problem is i try to add a few devices and with ping ICMP service the result some device can ping and some can't but i already verify already by ping from server to all device are working fine and one more during i adding device we have result like

Ping Results
ICMP Ping Success (1.881 ms)

could you guide me which Monitor version is working smooth with my Cacti? or where can i check and fix this issue?

netniV
Cacti Guru User
Posts: 2882
Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am

Re: Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

#2 Post by netniV » Wed Oct 02, 2019 2:05 pm

It is not monitor that handles that but Cacti itself. If you have an issue with a device and the results, Enable Device Debug for the device in question and check the debug output to see what's occurring. When you are done, disable the debug so you aren't filling your logs up.

kimseng
Posts: 6
Joined: Tue Oct 01, 2019 4:10 am

Re: Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

#3 Post by kimseng » Wed Oct 09, 2019 3:40 am

netniV wrote:
Wed Oct 02, 2019 2:05 pm
It is not monitor that handles that but Cacti itself. If you have an issue with a device and the results, Enable Device Debug for the device in question and check the debug output to see what's occurring. When you are done, disable the debug so you aren't filling your logs up.
2019/10/09 15:25:14 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Van Deth] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 15:25:14 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[LyKea] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 15:25:14 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[PPThmey-Health-Center] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 15:25:14 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Seyha Touch] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 15:25:13 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[ASN-BRAS] HT[1] DQ[SNMP - Interface Statistics] RECACHE ASSERT FAILED: 'sfp1=\"sfp1\"'
2019/10/09 15:25:11 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[RithRyna] HT[1] DS[RithRyna - Processes] Graphs[RithRyna - Processes] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.6'
2019/10/09 15:25:11 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[RithRyna] HT[1] DS[RithRyna - Logged in Users] Graphs[RithRyna - Logged in Users] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.6'
2019/10/09 15:25:09 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[RithRyna] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 15:25:09 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Kimseng] HT[1] DS[Kimseng - Processes] Graphs[Kimseng - Processes] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.2'
2019/10/09 15:25:09 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Kimseng] HT[1] DS[Kimseng - Logged in Users] Graphs[Kimseng - Logged in Users] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.2'
2019/10/09 15:25:07 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Kimseng] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 15:25:02 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Sereivuth] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 14:35:11 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Kimseng] HT[1] DS[Kimseng - Processes] Graphs[Kimseng - Processes] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.2'
2019/10/09 14:35:11 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Kimseng] HT[1] DS[Kimseng - Logged in Users] Graphs[Kimseng - Logged in Users] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.2'
2019/10/09 14:35:09 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Kimseng] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 14:35:04 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[RithRyna] HT[1] DS[RithRyna - Processes] Graphs[RithRyna - Processes] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.6'
2019/10/09 14:35:04 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[RithRyna] HT[1] DS[RithRyna - Logged in Users] Graphs[RithRyna - Logged in Users] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host '10.20.14.6'
2019/10/09 14:35:02 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[RithRyna] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 14:35:02 - SPINE: Poller[Main Poller] Device[Sereivuth] DEBUG Falling back to UDP Ping Due to SetUID Issues
2019/10/09 14:30:17 - RECACHE STATS: Poller: RecacheTime:1.1770 DevicesRecached:1
2019/10/09 14:30:17 - SYSTEM MONITOR STATS: Time:0.32 Reboots:0 DownDevices:0 Notifications:0 Purges:0

this is a debug what i got and device name Sereivuth still show down on monitor. i'm sure why

Rno
Cacti User
Posts: 346
Joined: Wed Dec 07, 2011 9:19 am

Re: Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

#4 Post by Rno » Wed Oct 09, 2019 8:34 am

Your spine process has the wrong right, it has to be:
chmod +s spine
and it has to be root
otherwise the ping icmp dosen't work
CentOS
Production
Cacti 0.8.8h
Spine 0.8.8h
PIA 3.1
Aggregate 0.75
Monitor 1.3
Settings 0.71
Weathermap 0.98
Thold 0.5
rrdclean 0.41

Own plugin: LinkDiscovery 0.45, Map 0.37

Test
Cacti 1.2.6
Spine 1.2.6
thold 1.0.6
monitor 2.3.5
php 7.2.11
mariadb 5.5.56
Own plugin:
ExtendDB 1.1.2
LinkDiscovery 1.2.6
Map 1.2.6

kimseng
Posts: 6
Joined: Tue Oct 01, 2019 4:10 am

Re: Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

#5 Post by kimseng » Wed Oct 09, 2019 9:14 am

please give me a full command line.

Thanks

Rno
Cacti User
Posts: 346
Joined: Wed Dec 07, 2011 9:19 am

Re: Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

#6 Post by Rno » Thu Oct 10, 2019 3:11 am

chown root:root spine
chmod +s spine

That's the full command line I can't give you more since I don't know where your spine is.
So go on the directory where spine is, and issue the 2 command I gave you
CentOS
Production
Cacti 0.8.8h
Spine 0.8.8h
PIA 3.1
Aggregate 0.75
Monitor 1.3
Settings 0.71
Weathermap 0.98
Thold 0.5
rrdclean 0.41

Own plugin: LinkDiscovery 0.45, Map 0.37

Test
Cacti 1.2.6
Spine 1.2.6
thold 1.0.6
monitor 2.3.5
php 7.2.11
mariadb 5.5.56
Own plugin:
ExtendDB 1.1.2
LinkDiscovery 1.2.6
Map 1.2.6

kimseng
Posts: 6
Joined: Tue Oct 01, 2019 4:10 am

Re: Monitor v 2.3.4 plugin not working smooth with cacti 1.2.2

#7 Post by kimseng » Thu Oct 10, 2019 4:03 am

i did already here is the result

-rwsr-sr-x 1 root root 357136 Jan 15 2018 /usr/local/spine/bin/spine

but it's still the same can ping from server but show down on Monitor plugin.

Post Reply