hmib - Host Type Summary not discovered

General discussion about Plugins for Cacti

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
User avatar
lcano
Cacti User
Posts: 190
Joined: Thu Oct 09, 2008 5:46 pm
Location: Spain

hmib - Host Type Summary not discovered

#1 Post by lcano » Thu Jan 31, 2013 3:41 am

Hi all,

just installed my new 0.8.8a cacti version and trying to install hmib pluging. It seems everything works fine but no Host Types are discovered. :-? Servers are SunOS 5.10 on i86 platform, but hmib plugin shows UNKNOWN for all of them.

I can see Host processes statistics, partitions, and some other information, but never OS Types. Tried to configure Host MIB OS Types as follows:

Code: Select all

Name: SunOS 5.10
Version: 5.10
System Description Match: SunOS%5.10%
Vendor SNMP OID: .1.3.6.1.2.1.1.1
but no success.

Going to cacti logs, it seems that there is an SQL syntax error (same error for all the servers)

Code: Select all

01/31/2013 09:30:07 AM - CMDPHP: Poller[0] ERROR: A DB Exec Failed!, Error:'1064', SQL:"UPDATE plugin_hmib_hrSystem SET uptime='117810374',date='2013-01-31 09:30:07',initLoadDevice='1536',users='1',processes='71',maxProcesses='16362',sysDescr='SunOS XXXXXXXX 5.10 Generic_144489-06 i86pc',sysObjectID='.1.3.6.1.4.1.8072.3.2.3',sysUptime='117808401',sysContact='\"System administrator\',sysName='XXXXXXXX',sysLocation='\"System administrators office\' WHERE host_id=2'
If I tried to execute directly this SQL command, I get the following errors:

Code: Select all

mysql> UPDATE plugin_hmib_hrSystem SET uptime='117810374',date='2013-01-31 09:30:07',initLoadDevice='1536',users='1',processes='71',maxProcesses='16362',sysDescr='SunOS XXXXXXXX 5.10 Generic_144489-06 i86pc',sysObjectID='.1.3.6.1.4.1.8072.3.2.3',sysUptime='117808401',sysContact='\"System administrator\',sysName='XXXXXXXX',sysLocation='\"System administrators office\' WHERE host_id=2';
ERROR: 
Unknown command '\"'.
ERROR: 
Unknown command '\''.
    '> 
    '> 
    '> ;
    '> ^CCtrl-C -- exit!
Aborted
Since it is my first time with hmib pluging, don't know if I am missing anything. Any idea to go ahead? Any other troubleshooting test to check what is wrong?

* Cacti version: 0.8.8a on Ubuntu linux box
* hmib pluging: 1.4

User avatar
lcano
Cacti User
Posts: 190
Joined: Thu Oct 09, 2008 5:46 pm
Location: Spain

Re: hmib - Host Type Summary not discovered

#2 Post by lcano » Thu Feb 14, 2013 11:41 am

No idea from anyone? :(

nandozzi
Posts: 34
Joined: Sun Nov 25, 2012 6:44 am

Re: hmib - Host Type Summary not discovered

#3 Post by nandozzi » Fri Feb 15, 2013 8:34 am

It seems that you have a problem when you try to update this columns:

sysContact='\"System administrator\'
sysLocation='\"System administrators office\'

Can you try to change this information into your server by deleting all the \
Let me know
Nandozzi

User avatar
lcano
Cacti User
Posts: 190
Joined: Thu Oct 09, 2008 5:46 pm
Location: Spain

Re: hmib - Host Type Summary not discovered

#4 Post by lcano » Thu Feb 21, 2013 7:01 am

Thank you for your answer, nandozzi.

I'm asking for those changes you are proposing (unfortunately, servers are not managed from myself :( ) I'll keep you posted

Post Reply