Problems with RRD Creation

Post support questions that directly relate to Linux/Unix operating systems.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
harp2812
Posts: 4
Joined: Thu Aug 16, 2007 6:56 pm
Location: Seattle, WA

Problems with RRD Creation

#1 Post by harp2812 » Thu Aug 16, 2007 7:52 pm

When I go to create a new graph, the rrd file isn't created in "./cacti/rra". After looking at the poller cache with data source debug mode on, I noticed the rrdtool create statement has a trailing \ on it, which looks like it's preventing the command from returning, causing the poller to spit out "waiting on #/# pollers", the .rrd never being created, and finally a poller.php timeout.

Data Source Debug:

Code: Select all

/usr/bin/rrdtool create \
/var/www/html/cacti/rra/bnutildb0_load_1min_49.rrd \
--step 300  \
DS:load_15min:GAUGE:600:0:500 \
DS:load_5min:GAUGE:600:0:500 \
DS:load_1min:GAUGE:600:0:500 \
RRA:AVERAGE:0.5:1:600 \
RRA:AVERAGE:0.5:6:700 \
RRA:AVERAGE:0.5:24:775 \
RRA:AVERAGE:0.5:288:797 \
RRA:MAX:0.5:1:600 \
RRA:MAX:0.5:6:700 \
RRA:MAX:0.5:24:775 \
RRA:MAX:0.5:288:797 \
If I run the command manually without the trailing \, everything else works fine... Any idea why this would be happening, and how I'd fix it? Thanks in advance!

harp2812
Posts: 4
Joined: Thu Aug 16, 2007 6:56 pm
Location: Seattle, WA

#2 Post by harp2812 » Fri Aug 17, 2007 12:35 pm

I wasn't able to track the problem down, so I wound up dropping the cacti database and recreating it, which seems to have solved the problem. (No other changes were made, so possibly a bad setting or database error?)

I noticed it started having issues immediately after I added 10 devices (linux hosts) in fairly quick succession after the initial few I'd done to test the install... After I got the installation working again however, I also noticed that the trailing \ in the data source debug mode seems to be normal, so I'm back to being clueless about what the actual cause or issue might have been...

atiyehk
Posts: 5
Joined: Mon Sep 24, 2007 4:22 pm

#3 Post by atiyehk » Tue Sep 25, 2007 8:13 am

Hi,

i have the same issue and I noticed the extra \, I dropped the database, but that did not fix anything. Any ideas, my poller keeps hanging waiting 1/1 etc.....

Thanks,
Cal.

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#4 Post by gandalf » Mon Oct 01, 2007 11:06 am

This issue is often a result of a failing "Downed Host Detection", defined at "Settings". Please try "SNMP only"
Reinhard

paul-lmi
Posts: 13
Joined: Sun Aug 26, 2007 7:29 pm

#5 Post by paul-lmi » Sun Nov 11, 2007 6:58 pm

i can replicate this as an issue with that trailing slash.

i ran the rrd creation command without it, and i now have graphs.

i have downed host detection turned OFF.

paul-lmi
Posts: 13
Joined: Sun Aug 26, 2007 7:29 pm

#6 Post by paul-lmi » Sun Nov 11, 2007 8:00 pm

also, i had to comment out the check for last run vs. cron schedule in order to not get NaN's. hope this helps you to track the issue down.

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#7 Post by gandalf » Mon Nov 12, 2007 3:47 pm

paul-lmi wrote:i can replicate this as an issue with that trailing slash.

i ran the rrd creation command without it, and i now have graphs.

i have downed host detection turned OFF.
That's very interesting, sice it worked this way since ages, at least on my box. So please post versions of everything (OS, PHP, rrdtool, cacti itself, cactid/spine if using this)
Reinhard

paul-lmi
Posts: 13
Joined: Sun Aug 26, 2007 7:29 pm

#8 Post by paul-lmi » Mon Nov 12, 2007 5:04 pm

CentOS 4.5
PHP 5.2.4 CLI
RRDTool 1.2
Latest cacti as of Saturday
Same behavior under Spine and cmd.php

cigamit
Developer
Posts: 2782
Joined: Thu Apr 07, 2005 3:29 pm
Location: B/CS Texas
Contact:

#9 Post by cigamit » Tue Nov 13, 2007 2:53 pm

I'm on CentOS 4.5 and don't see the same issue, but I do see how it could potentially be one.

Attached is a patch against lib/rrd.php to correct it. Please give it a ago and let me know if it fixes the issue for you.

Jimmy
Attachments
rrd.php.txt
(1.59 KiB) Downloaded 226 times

Post Reply