problem with Y-axis of traffic graphs

Post general support questions here that do not specifically fall into the Linux or Windows categories.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
yuval_ba
Posts: 32
Joined: Mon Oct 13, 2008 6:19 am

problem with Y-axis of traffic graphs

#1 Post by yuval_ba » Fri Jan 07, 2011 11:01 am

Hi,
I started to have strange problem with the Y-axis of my traffic graphs.
Sometimes the Y-axis of the graph has wrong scaling on the top for some graphs.
See attached image.
Capture.PNG
Capture.PNG (13.37 KiB) Viewed 373 times
Any idea why is it happening?
I'm using:
Cacti 0.8.7g
RRDtool 1.2.27
and also using custom made RRA to support 1min polling.

Thanks

some more details:
graph_image.php.png
graph_image.php.png (42.64 KiB) Viewed 364 times

Code: Select all

RRDTool Command:

/usr/bin/rrdtool graph - \
--imgformat=PNG \
--start=-86400 \
--end=-60 \
--title='Hostname - Traffic - ethernet0/2' \
--rigid \
--base=1000 \
--height=180 \
--width=600 \
--alt-autoscale-max \
--lower-limit=0 \
--vertical-label='bits per second' \
--slope-mode \
--font TITLE:10: \
--font AXIS:8: \
--font LEGEND:8: \
--font UNIT:8: \
DEF:a="/var/www/html/cacti/rra/hostname_traffic_in_1553.rrd":traffic_in:MAX \
DEF:b="/var/www/html/cacti/rra/hostname_traffic_in_1553.rrd":traffic_out:MAX \
CDEF:cdefa=a,8,* \
CDEF:cdefe=b,8,* \
AREA:cdefa#00CF00FF:"Inbound"  \
GPRINT:cdefa:LAST:" Current\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefa:AVERAGE:"Average\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefa:MAX:"Maximum\:%8.2lf%s\n"  \
LINE1:cdefe#002A97FF:"Outbound"  \
GPRINT:cdefe:LAST:"Current\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefe:AVERAGE:"Average\:%8.2lf%s"  \
GPRINT:cdefe:MAX:"Maximum\:%8.2lf%s\n" 

RRDTool Says:

OK

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

Re: problem with Y-axis of traffic graphs

#2 Post by gandalf » Mon Jan 10, 2011 6:25 pm

Are you able to upgrade rrdtool or at least try to do a parallel installation? I fear that this issue is related to rrdtool, not cacti
R.

yuval_ba
Posts: 32
Joined: Mon Oct 13, 2008 6:19 am

Re: problem with Y-axis of traffic graphs

#3 Post by yuval_ba » Mon Jan 10, 2011 7:29 pm

Thanks! that seemed to solve it!
I just built new rrdtool-1.4.5 and set cacti to use it and now all graphs looks ok.

I must mention that I was using latest CentOS rrdtool package:

Package rrdtool-1.2.27-3.el5.x86_64 already installed and latest version
Package rrdtool-1.2.27-3.el5.i386 already installed and latest version
Nothing to do

So others might be facing the same problem...

Yuval

Post Reply