Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Tue Jun 18, 2019 11:51 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: After upgrade to 1.2.2 last data source not updated
PostPosted: Thu Apr 18, 2019 10:54 am 
Offline

Joined: Fri Sep 02, 2016 8:44 am
Posts: 18
After upgrading from 1.2.0 to 1.2.2 we are seeing the last data source rrd file not being created and boost dropping data collected. Anyone else seeing this? This did not happen until the upgrade to 1.2.2.

Below is the sequence:
upgrade from 1.2.0 to 1.2.2

add new device with 3 SNMP data sources. device A, data sources A1, A2, A3
poller collects SNMP data for sources A1, A2, A3
data is entered into boost table poller_output_boost to create/update rrd files (boost set to run every 30 min)
poller_output_boost has data entries for A1, A2, A3
30 min hits and rrd files are created for A1 and A2
A1, A2 and A3 data is dropped/remove from table - note A3 does not have a rrd file
data continues to collect/populate poller_output_boost for A1, A2, A3
every 30 min A1, A2 rrd files update. A3 rrd is never created.
all data from poller_output_boost is emptied
Graph for device A generates error that A3 rrd is missing, perhaps poller hasn't run yet

Created duplicate device in cacti for A named B. Graphing same 3 data sources.
device B has data sources B1, B2, B3
poller runs, collects SNMP data and data is entered into boost table poller_output_boost to create/update rrd files (boost set to run every 30 min) for all 6 data sources
30 min hits, boost runs and rrd files are created for A3, B1 and B2 (B3, the last data source entered, is not created)
Boost runs, A1, A2, A3, B1, B2, B3 data is dropped/remove from table. A1,A2,A3 graph updates with new data. B graph fails to generate, B3 does not have a rrd file
data continues to collect for all B data sources, B1 and B2 rrd files updated when boost runs. B3 rrd file is not created.
Data collected for B3 is dropped from poller_output_boost table even though file not created or updated

I copy A3.rrd to B3.rrd (these are the exact same device/data source, just duplicate instances in cacti)
device B graph now displays with all 3 data sources. B1 and B2 have all the data since the device/graph was added. B3 has same data as A3 (its a copy of A3)
boost runs and B3 data is dropped as normal
B3.rrd is not updated
over time device B graph B1 and B2 are updated, but B3 never is and just has data from when the file was copied from A3.

So it looks like boost is somehow just dropping data from the last data source created and never processing.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: After upgrade to 1.2.2 last data source not updated
PostPosted: Thu Apr 18, 2019 4:34 pm 
Offline

Joined: Fri Sep 02, 2016 8:44 am
Posts: 18
Quick update;
deleted all my test graphs added for test/dummy data sources. After deleting all the test data, the last/highest data source stopped populating again. I added a dummy device/graph and it started populating after the second boost run. The RRD file was already present and the data was in the boost table. When boost ran it deleted the data from the table but never updated the file.

Looks like boost is just skipping the highest data source number but still wiping out the data.

For now we'll just have to add dummy graphs after creating real ones to avoid the issue.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group