Errors starting for no reason

Post general support questions here that do not specifically fall into the Linux or Windows categories.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
User avatar
camerabob
Cacti User
Posts: 291
Joined: Fri Feb 10, 2017 2:45 pm
Location: Long Island, New York, USA
Contact:

Errors starting for no reason

#1 Post by camerabob » Mon May 13, 2019 8:51 am

My logs have been all green until 4:09 this morning. Nothing has changed, but the below started showing up:

2019/05/13 04:09:42 - CMDPHP SQL Backtrace: (/poller.php[796]:api_plugin_hook(), /lib/plugins.php[74]:api_plugin_run_plugin_hook(), /lib/plugins.php[177]:thold_poller_bottom(), /plugins/thold/includes/polling.php[41]:thold_update_host_status(), /plugins/thold/includes/polling.php[798]:db_execute(), /lib/database.php[187]:db_execute_prepared())
2019/05/13 04:09:42 - CMDPHP ERROR: A DB Exec Failed!, Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ')' at line 1
2019/05/13 04:09:42 - MAILER INFO: Mail successfully sent via SMTP from 'xxxxx <[email protected]>', to '[email protected]', cc '', Subject 'Device Notice: xxxxx @ 192.168.131.3 is UP'
2019/05/13 04:09:41 - SYSTEM STATS: Time:39.5656 Method:cmd.php Processes:18 Threads:N/A Hosts:88 HostsPerProcess:5 DataSources:394 RRDsProcessed:293

Could someone shed some insight as to what the heck happened?

Thanks in advance.
See the Cacti 1.x templates I use at: http://www.camerabob.com/cacti

Live: Cacti 1.2.3 @ CentOS 7-6.1810.2.el7 & PHP 5.4.16-46.el7
Flowview @ 2.1
Mactrack @ 4.2
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.6
Thold @ 1.2.4

Test: Cacti 1.2.6-1.el7 @ CentOS 7-7.1908.0.el7 & PHP 5.4.16-46.el7
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.6
Thold @ 1.2.4

User avatar
camerabob
Cacti User
Posts: 291
Joined: Fri Feb 10, 2017 2:45 pm
Location: Long Island, New York, USA
Contact:

Re: Errors starting for no reason

#2 Post by camerabob » Mon May 13, 2019 10:34 am

OK, I have figured out that this error has something to do with the MAINT plugin. When I have a device that errors and the maintenance window is in effect, the logs records these errors. I switched from Maint 1.0 to Maint 1.2 and the same errors present.
See the Cacti 1.x templates I use at: http://www.camerabob.com/cacti

Live: Cacti 1.2.3 @ CentOS 7-6.1810.2.el7 & PHP 5.4.16-46.el7
Flowview @ 2.1
Mactrack @ 4.2
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.6
Thold @ 1.2.4

Test: Cacti 1.2.6-1.el7 @ CentOS 7-7.1908.0.el7 & PHP 5.4.16-46.el7
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.6
Thold @ 1.2.4

User avatar
camerabob
Cacti User
Posts: 291
Joined: Fri Feb 10, 2017 2:45 pm
Location: Long Island, New York, USA
Contact:

Re: Errors starting for no reason

#3 Post by camerabob » Tue May 14, 2019 8:18 am

OK, after updating the plugins, I now get THOLD errors in the logs:

Code: Select all

2019/05/14 09:16:46 - SYSTEM THOLD STATS: Time:0.0706 Tholds:0 TotalDevices:88 DownDevices:0 NewDownDevices:0
2019/05/14 09:16:46 - CMDPHP SQL Backtrace: (/poller.php[796]:api_plugin_hook(), /lib/plugins.php[74]:api_plugin_run_plugin_hook(), /lib/plugins.php[177]:thold_poller_bottom(), /plugins/thold/includes/polling.php[77]:thold_prune_old_data(), /plugins/thold/thold_functions.php[5412]:db_execute(), /lib/database.php[187]:db_execute_prepared())
2019/05/14 09:16:46 - CMDPHP ERROR: A DB Exec Failed!, Error: Table 'cacti.plugin_thold_host_failed' doesn't exist
2019/05/14 09:16:46 - CMDPHP SQL Backtrace: (/poller.php[796]:api_plugin_hook(), /lib/plugins.php[74]:api_plugin_run_plugin_hook(), /lib/plugins.php[177]:thold_poller_bottom(), /plugins/thold/includes/polling.php[46]:thold_update_host_status(), /plugins/thold/includes/polling.php[822]:db_execute(), /lib/database.php[187]:db_execute_prepared())
2019/05/14 09:16:46 - CMDPHP ERROR: A DB Exec Failed!, Error: Table 'cacti.plugin_thold_host_failed' doesn't exist
2019/05/14 09:16:46 - CMDPHP SQL Backtrace: (/poller.php[796]:api_plugin_hook(), /lib/plugins.php[74]:api_plugin_run_plugin_hook(), /lib/plugins.php[177]:thold_poller_bottom(), /plugins/thold/includes/polling.php[46]:thold_update_host_status(), /plugins/thold/includes/polling.php[524]:db_fetch_assoc(), /lib/database.php[448]:db_fetch_assoc_prepared(), /lib/database.php[462]:db_execute_prepared())
2019/05/14 09:16:46 - CMDPHP ERROR: A DB Row Failed!, Error: Table 'cacti.plugin_thold_host_failed' doesn't exist 
Tried uninstalling/reinstalling. Same issue.
See the Cacti 1.x templates I use at: http://www.camerabob.com/cacti

Live: Cacti 1.2.3 @ CentOS 7-6.1810.2.el7 & PHP 5.4.16-46.el7
Flowview @ 2.1
Mactrack @ 4.2
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.6
Thold @ 1.2.4

Test: Cacti 1.2.6-1.el7 @ CentOS 7-7.1908.0.el7 & PHP 5.4.16-46.el7
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.6
Thold @ 1.2.4


Post Reply