Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Thu Jun 20, 2019 10:11 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 989 posts ]  Go to page Previous  1 ... 62, 63, 64, 65, 66
Author Message
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.2] [Updated 2019-03-07]
PostPosted: Wed Mar 13, 2019 8:05 am 
Online
Cacti User
User avatar

Joined: Fri Feb 10, 2017 2:45 pm
Posts: 239
Location: Long Island, New York, USA
netniV wrote:
One other thing, I noticed that another user had an issue where their MySQL was listening only on IPv6, make sure that your setup is listening correctly and that your connection details are definitely using the correct address (ie, if it's IPv6, the host should be ::1 with port 3306, if it's (see below) ipv6 it's host 127.0.0.1 with port 3306)

if it's IPv4 it's host 127.0.0.1 with port 3306

_________________
See the Cacti 1.x templates I use at: http://www.camerabob.com/cacti

Live: Cacti 1.2.3 @ CentOS 7-6.1810.2.el7 & PHP 5.4.16-46.e17
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.6
Thold @ 1.2.4

Test: Cacti 1.2.3 @ CentOS 7-6.1810.2.el7 & PHP 5.4.45-17.e17.remi
Maint @ 1.2
Monitor @ 2.3.4
Thold @ 1.0.4


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.2] [Updated 2019-03-13]
PostPosted: Wed Mar 13, 2019 11:27 pm 
Offline
Cacti Moderator
User avatar

Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Posts: 12160
Location: USA
Fixed version is being uploaded now and should be available within an hour or two. Validated MySQL installs successfully (even without Internet).

_________________

| Scripts: Monitor processes | RFC1213 MIB | DOCSIS Stats | Dell PowerEdge | Speedfan | APC UPS | DOCSIS CMTS | 3ware | Motorola Canopy |
| Guides: Windows Install | [HOWTO] Debug Windows NTFS permission problems |
| Tools: Windows All-in-one Installer |


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.2] [Updated 2019-03-13]
PostPosted: Tue Apr 09, 2019 12:37 pm 
Offline

Joined: Tue Apr 09, 2019 12:14 pm
Posts: 1
Thank you BSOD2600 for posting the updated Windows installer. I was hoping to use it to collect some ping data. I installed it without any trouble on Windows 10. Unfortunately the Unix ping does not work under Windows. I can troubleshoot enough to see that the ping.pl module needs to be modified to handle the Windows ping command. Unfortunately, I'm not very good with Perl. I'm not asking you to fix it; I just thought that I would let you know, as I've not seen it mentioned in the Cacti forum. I'll probably come back to it later and take another stab at it. Just curious - does the 2600 refer to Atari?
Regards,
Ted


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.2] [Updated 2019-03-13]
PostPosted: Mon Apr 15, 2019 7:28 am 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
I would post the issue of the perl.pl pinging on windows to the GitHub Issue Tracker if it's really a problem.

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Mon May 13, 2019 2:32 pm 
Offline

Joined: Mon May 13, 2019 1:07 pm
Posts: 6
Any insight on what to do for a server that already has MySQL 5.7 installed without me deleting MySQL?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Mon May 27, 2019 1:44 pm 
Offline
Cacti Moderator
User avatar

Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Posts: 12160
Location: USA
MasonL wrote:
Any insight on what to do for a server that already has MySQL 5.7 installed without me deleting MySQL?

Manually install Cacti and its dependencies
https://github.com/Cacti/cacti/wiki/Win ... stallation

_________________

| Scripts: Monitor processes | RFC1213 MIB | DOCSIS Stats | Dell PowerEdge | Speedfan | APC UPS | DOCSIS CMTS | 3ware | Motorola Canopy |
| Guides: Windows Install | [HOWTO] Debug Windows NTFS permission problems |
| Tools: Windows All-in-one Installer |


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Tue May 28, 2019 1:40 pm 
Offline

Joined: Mon May 13, 2019 1:07 pm
Posts: 6
Did that and got into actual cacti. All graphs showing "nan" for values on both local graphs and a test server I connected to. Have tried a few "solutions" found on this forum to no avail. Any suggestions that aren't read the setup manual again?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Tue Jun 04, 2019 11:28 pm 
Offline
Cacti Moderator
User avatar

Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Posts: 12160
Location: USA
Enable graph debug -- what does the rrdtool output show?
any reoccurring errors in cacti.log ?

_________________

| Scripts: Monitor processes | RFC1213 MIB | DOCSIS Stats | Dell PowerEdge | Speedfan | APC UPS | DOCSIS CMTS | 3ware | Motorola Canopy |
| Guides: Windows Install | [HOWTO] Debug Windows NTFS permission problems |
| Tools: Windows All-in-one Installer |


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Fri Jun 07, 2019 1:17 pm 
Offline

Joined: Mon May 13, 2019 1:07 pm
Posts: 6
Sorry for poor questions before, I'm fairly new to IT in general, have been learning on the fly, and was not really presenting any decent information. Let me try to fix that now.

Attachment:
CactiForumIssue.PNG
CactiForumIssue.PNG [ 55.9 KiB | Viewed 283 times ]

This is what my cacti log has been repeating all day today. The server I was testing cacti with has been removed from service now but I haven't yet removed it from the list of devices being polled.

Below is the rrdtool output for my local machines CPU usage with the graph debug enabled:
Attachment:
CactiGraphError.PNG
CactiGraphError.PNG [ 66.58 KiB | Viewed 283 times ]

I have tried running through the graph debugging page in cacti's documentation but none of their tips seem to show any beneficial results, there is the possibility I overlooked something simple on install and am too inexperienced to detect the issue.

I appreciate the assistance,
Mason


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Fri Jun 07, 2019 1:17 pm 
Offline

Joined: Mon May 13, 2019 1:07 pm
Posts: 6
Sorry for poor questions before, I'm fairly new to IT in general, have been learning on the fly, and was not really presenting any decent information. Let me try to fix that now.

Attachment:
CactiForumIssue.PNG

This is what my cacti log has been repeating all day today. The server I was testing cacti with has been removed from service now but I haven't yet removed it from the list of devices being polled.

Below is the rrdtool output for my local machines CPU usage with the graph debug enabled:
Attachment:
CactiGraphError.PNG

I have tried running through the graph debugging page in cacti's documentation but none of their tips seem to show any beneficial results, there is the possibility I overlooked something simple on install and am too inexperienced to detect the issue.

I appreciate the assistance,
Mason


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Fri Jun 07, 2019 3:43 pm 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
This suggests that you do not have access to the SNMP service on the device you are polling. Check that SNMP is installed and that it's allowed through any firewall to the monitoring server.

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Thu Jun 13, 2019 4:54 am 
Offline

Joined: Mon Feb 06, 2012 10:08 pm
Posts: 15
Hi, I just installed cacti 1.2.3 and is having difficulty with MySQL part. I am receiving a message:

FATAL: Connection to Cacti database failed. Please ensure:
•the PHP MySQL module is installed and enabled.
•the database is running.
•the credentials in config.php are valid.

I checked on the post installation procedure and I cannot login to MySQL. I am being asked for a 3rd password? there is also a cacti-password file where I try to access MySQL:

C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.7\bin>mysql -u root -p cacti
Enter password: *****
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)

C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.7\bin>mysql -u root -p ah2xiTu1vU
Enter password: **********
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)

C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.7\bin>mysql -u cactiuser -p cacti
Enter password: *****
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)

I also checked the config.php and this is what is written:

$database_type = 'mysql';
$database_default = 'cacti';
$database_hostname = 'localhost';
$database_username = "cactiuser";
$database_password = "3iXZADARIL";
$database_port = '3306';
$database_retries = 5;
$database_ssl = false;
$database_ssl_key = '';
$database_ssl_cert = '';
$database_ssl_ca = '';


this is what is written in the cacti installer log:

[Install] MySQL Server 5.7.24 X64...................done!
Product installations done.

Starting product configurations ...

Configuring MySQL Server 5.7.24
Writing configuration file-\ - Done!
Updating Windows Firewall rules|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\ - Done!
Adjusting Windows service|/-\| - Done!
Initializing Database/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/- - Error!
Configuration of MySQL Server 5.7.24 has completed unsuccessfully! (Check log for more details)
Finished configuring all selected products.
Configuring MySQL...
Stopping MySQL...
stop mysql57 - STOPPED
[SC] ControlService FAILED 1062:

The service has not been started.

MySQL Stopped 1062
Writing my.ini...
Starting MySQL...

SERVICE_NAME: mysql57
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 2 START_PENDING
(NOT_STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x7d0
PID : 7000
FLAGS :
MySQL Started 0
Installing Cacti DB
Output folder: C:\Users\1padpaul\AppData\Local\Temp\nsvDA80.tmp
Extract: timezone_posix.sql... 100%
Installing timezone_posix.sql
mysql: [Warning] Using a password on the command line interface can be insecure.
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)
Return value: 1
Installing cacti.sql
mysqladmin: [Warning] Using a password on the command line interface can be insecure.
mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)'
Check that mysqld is running on localhost and that the port is 3306.
You can check this by doing 'telnet localhost 3306'
mysql: [Warning] Using a password on the command line interface can be insecure.
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)
Return value: 1
Creating Cacti DB User
mysql: [Warning] Using a password on the command line interface can be insecure.
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)
mysql: [Warning] Using a password on the command line interface can be insecure.
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)
mysql: [Warning] Using a password on the command line interface can be insecure.
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)
mysql: [Warning] Using a password on the command line interface can be insecure.
ERROR 2003 (HY000): Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)
Updating Cacti defaults...
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Output folder: C:\Apache24\htdocs\cacti\resource\snmp_queries
Extract: RFC1213.xml... 100%
Output folder: C:\Apache24\htdocs\cacti\resource\snmp_queries
Output folder: C:\Users\1padpaul\AppData\Local\Temp
Extract: cacti_data_query_rfc1213_statistics.xml... 100%
Output folder: C:\Users\1padpaul\AppData\Local\Temp
Installing Protocol Statistics template...
Output folder: C:\Apache24\htdocs\cacti\cli
FATAL: Connection to Cacti database failed. Please ensure:

- the PHP MySQL module is installed and enabled.
- the database is running.
- the credentials in config.php are valid.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Output folder: C:\Apache24\htdocs\cacti\resource\snmp_queries
Extract: win32_procs.xml... 100%
Output folder: C:\Apache24\htdocs\cacti\resource\snmp_queries
Output folder: C:\Users\1padpaul\AppData\Local\Temp
Extract: cacti_data_query_snmp_-_running_processes.xml... 100%
Output folder: C:\Users\1padpaul\AppData\Local\Temp
Installing Process Usage template...
Output folder: C:\Apache24\htdocs\cacti\cli
FATAL: Connection to Cacti database failed. Please ensure:

- the PHP MySQL module is installed and enabled.
- the database is running.
- the credentials in config.php are valid.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Finishing up...
Restarting Apache...

SERVICE_NAME: apache2.4
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 3 STOP_PENDING
(NOT_STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x1
WAIT_HINT : 0x7530
Apache Stopped 0
Starting Apache...

SERVICE_NAME: apache2.4
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 2 START_PENDING
(NOT_STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x2
WAIT_HINT : 0x7530
PID : 4444
FLAGS :
Apache Started 0
Restarting IIS...

Attempting stop...
Internet services successfully stopped
Attempting start...
Internet services successfully restarted
IIS Restarted 0
Stopping MySQL57...
[SC] ControlService FAILED 1062:

The service has not been started.

MySQL57 Stopped 1062
Starting MySQL57...

SERVICE_NAME: mysql57
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 2 START_PENDING
(NOT_STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x1
WAIT_HINT : 0x1f40
PID : 4808
FLAGS :
MySQL57 Started 0
Created uninstaller: C:\Windows\cacti_uninstall.exe


I apologize for this long post. I have been troubleshooting this for weeks now. I hope you can help me. this is the first time I encountered this error. and have no problem installing cacti 0.8.8a years before. thank you.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Mon Jun 17, 2019 10:23 am 
Offline

Joined: Mon May 13, 2019 1:07 pm
Posts: 6
SNMP is installed and enabled on local and test server, with both being open on port 161 and allowed direct connection to each other by IP. Local is still showing only some graphs, and cannot connect to SNMP on the other, "SNMP::get(): No response from 'ip-address'". Poweredge 1950's for both servers and SNMP v2 selected in cacti. Any other thoughts?

Edit: snmp service and trap are both enabled on the firewall inbound and outbound on both servers.

-MasonL


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Windows Installer [Cacti 1.2.3] [Updated 2019-04-15]
PostPosted: Mon Jun 17, 2019 10:40 am 
Offline

Joined: Mon May 13, 2019 1:07 pm
Posts: 6
Log file when trying to connect to test server:


Attachments:
Cacti061719.PNG
Cacti061719.PNG [ 26.75 KiB | Viewed 112 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 989 posts ]  Go to page Previous  1 ... 62, 63, 64, 65, 66

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group