Windows Installer [Cacti 1.2.5] [Updated 2019-07-18]

Post support questions that relate to the Windows 2003/2000/XP operating systems.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
cahonis
Cacti User
Posts: 123
Joined: Fri Jun 06, 2008 5:50 am

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#781 Post by cahonis » Wed Apr 09, 2014 2:55 am

Installed everything from the 0.8.8a installer package (it's great!) but am seeing a curious error in Utilities > Technical Support.

I have set the RRD version to 1.4.x in settings but the Technical Support page says it is incorrect. I thought 1.4 was included in the 0.8.8a installer?

Is this a bug or am I mistaken?

Zia60007
Posts: 1
Joined: Sun Apr 13, 2014 11:49 am

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#782 Post by Zia60007 » Sun Apr 13, 2014 12:02 pm

I'm new to this tool. It seems to me that the Cacti installation was successful. After finishing the installation on my Windows Server 20008 R2 I was trying to add a device and graphs, but in settings somehow username or password got changed or something and now I can't login to the Cacti anymore. Is there anyway I can reset it to default settings? Also, how can I check the MySQL login is working fine. I appreciate any hint to those issues. Thanks!

erebusodora
Posts: 6
Joined: Mon Jul 22, 2013 7:32 am

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#783 Post by erebusodora » Sun Apr 27, 2014 12:29 am

Flowview not working
It says:

Can not find the 'flow-cat' binary at '/usr/bin', please check your Flowtools Path Setting!

Flow Tools Binary Path - /usr/bin [ERROR: DIR NOT FOUND]

Instaled on Vista 32 bit

gringo
Posts: 9
Joined: Wed May 07, 2014 11:37 am

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#784 Post by gringo » Mon May 12, 2014 5:13 pm

I, like most struggled for 2 weeks before finding this installer. Now it's been another week and still no running Cacti. I WILL, however, ring the "Donate" bell since it is obvious how much work went into this. After running uninstallers where I could I then went in to Windows registry and wiped ANYthing relating to Cacti, PHP, Net_Snmp, MySQL, Spine,etc. I have reinstalled it again. I've attached the installer log and there are errors about creating FastCGI Handler settings (which might have been hiding in a config file somewhere in inetsrv) but IIS showed no CGI config after I wiped registry and began reinstall and handler mappings are correct now. I'm about ready to hit another donate button somewhere to have BSOD2600 or any other guru just remote in and get this thing working; I really do need to get back to some actual work!! I've been in IT nearly 20yrs. and "can't" doesn't exist in my dictionary, however, getting back to work does :cry: I simply can not spend more time on this........ without pro help at least.
Attachments
cacti-installer.txt
(149.52 KiB) Downloaded 172 times

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#785 Post by BSOD2600 » Mon May 12, 2014 7:47 pm

gringo:
The FastCGI error is ignorable (the installer attempts to perform those steps because past PHP installers were broken and didnt perform the fastcgi config steps).

It does appear the cacti database still existed when the installer was ran which is the likely source of your problem this time around. Run the cacti uninstaller and reboot. delete the Cacti db, run the cacti installer, reboot, and then attempt to login to cacti.

Code: Select all

Installing Cacti DB
C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.5\\bin\mysqladmin: CREATE DATABASE failed; error: 'Can't create database 'cacti'; database exists'
ERROR 1050 (42S01) at line 5 in file: 'C:\Inetpub\wwwroot\cacti\cacti.sql': Table 'cdef' already exists
Yes, the installer needs to be updated with current revisions of the vendor MSI packages...

gringo
Posts: 9
Joined: Wed May 07, 2014 11:37 am

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#786 Post by gringo » Tue May 13, 2014 11:13 am

You're quite a remarkable Lad, when I saw the Cacti login screen I'll go ahead and admit: I wet myself!! I only hope the "Donate" goes directly to you since you ARE the one that created this installer which IS the secret sauce. This time around in douching the registry I found the culprit. There were entries under "ProgramData" Directory for MySQL and digging deep enough there I even found the "cdef" line it was whining about last time. I had suspected as mentioned something laying around in the "inetsrv" .config files somewhere but no there was nothing. Because early in my career I got in the habit of putting things where I wanted them and not default installer locations I don't remember sometimes to check that Directory carefully as stuff goes there even when you don't want or know it does. I once again got the "ignorable" errors about CGI which is odd since unequivocably there was nothing in Handler Mappings or anywhere else that I had previously manually added. I'm not able to find any of my SNMP devices yet but getting this far was the key and I'm sure with further research I'll get it. Not even being able to see the login screen for 3 weeks was somewhat irritating....... You get plenty of THANK YOU's and here's another but as promised I rang the "donate" bell as well. THANKS!!!

As a footnote, if anybody is lucky enough to be reading this before they muck up their system with all the manual instructions.... DON'T!! This installer is the ONLY way to go. Am heading over to my 2012R2 Server to try to clean it enough of my manual attempts to see if this works on it. BSOD2600 go ahead and tell me "no" if you think not before I go over and pull the last 3 strands of hair. And while you're at it what is the lastest version of Server you know it works on??

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#787 Post by BSOD2600 » Tue May 13, 2014 12:52 pm

You're welcome. Glad its finally working :) Yes, the donations do go straight to me. If you'd like to support the developers of Cacti use http://www.cacti.net/donate.php

I haven't tested the installer on 2012 -- yet. Although compatability really is determined by each vendor's installer packages. On a fresh 2012 image that hasn't had any of these packages installed (mysql, php, etc), give the installer a try and let me know what doesnt work?

In the coming weeks, I need to find time to update this package...

aqilaza
Posts: 2
Joined: Tue May 14, 2013 4:13 am

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#788 Post by aqilaza » Fri May 16, 2014 2:19 am

Thankss ...... i have cacti on my windows ...

ksdjfh
Posts: 19
Joined: Fri May 31, 2013 2:06 pm

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#789 Post by ksdjfh » Sat May 24, 2014 2:14 pm

First, a big thank you to BSOD2600 for the installer. Saved me a ton of time trying to get things working.

I'm not sure if this is the best thread for this but some of the plugins that are installed had problems and I had to adjust their php files to make them work properly. The four problems that I know with the versions included in the current installer are:

Aggregate: color templates won't save due to typo in setup.php in the version included with the windows installer

thold: a fix to get graphs in emails on windows (although this no longer seems to be an issue after I updated the plugin i believe... maybe I created the missing folder or something else did it for me like a perl install but my original notes don't match the current working state of things)

manage: uninstall fails due to incorrect table names in setup.php

weathermap: creating tables fails due to use of TYPE instead of ENGINE (seems to be fixed in newest version of weathermap setup.php file)

Would posting the details be helpful so the files can be corrected for the next version of the windows installer or am i the only one having these problems :) (if I recall, google only turned up the answer for thold and weathermap, the others not so much so maybe it was just me)

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8a] [Updated 2012-09-13]

#790 Post by BSOD2600 » Sun May 25, 2014 5:01 pm

ksdjfh:
thanks for the heads up. I'm in the process of getting the installer and all of its components updated this weekend. This also includes testing on win7/2008/2012, which takes a considerable amount of time getting everything spun up. I typically dont test plugins due to time constraints.

The new installer will include the latest publically available releases of the plugins... many which havent not been updated in years :-/. Bugs for the Cacti plugins should be created (http://www.cacti.net/bugs.php) if its not been done already so the devs can get them fixed for everyone.

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

New release

#791 Post by BSOD2600 » Sun Jun 01, 2014 12:44 pm

New installer released! See details on the first page.

ksdjfh
Posts: 19
Joined: Fri May 31, 2013 2:06 pm

Re: New release

#792 Post by ksdjfh » Mon Jun 02, 2014 12:57 pm

BSOD2600 wrote:New installer released! See details on the first page.
Just curious if the version of spine included is really 0.8.8a or if was a typo and you meant 0.8.8b?

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

Re: New release

#793 Post by BSOD2600 » Mon Jun 02, 2014 1:25 pm

ksdjfh wrote:Just curious if the version of spine included is really 0.8.8a or if was a typo and you meant 0.8.8b?
Yes, it's really 0.8.8a. Waiting on the developer to compile it for Windows, since I dont have the build environment set up.

dvc
Posts: 18
Joined: Mon Apr 29, 2013 12:44 am

Re: New release

#794 Post by dvc » Mon Jun 02, 2014 7:01 pm

BSOD2600 wrote:New installer released! See details on the first page.
Installed on a windows server 2008 Service Pack 2, 32 bit, 8Gb, I noticed a couple of things, neither of which are critical:

1) If you specify an alternative drive to install on (in my case E:) everything is installed there except MySQL which goes onto C: (maybe a MySQL installer issue?). This doesn't bother me so I'm leaving it there.

2) Near the end of the install MySQL fails to start because the my.ini file has

Code: Select all

innodb_buffer_pool_size=3G
Which on my server caused a memory allocation error which caused MySQL to abort. Changing that to something less (maybe less than 2G) should fix the problem. In my case I just disabled innodb since I don't need it. Restarted MySQL and the paused install continued without any problems. Maybe not an issue with a 64-bit server. Unfortunately I didn't get to pick the OS.

Otherwise flawless.

User avatar
BSOD2600
Cacti Moderator
Posts: 12160
Joined: Sat May 08, 2004 12:44 pm
Location: USA

Re: Windows Installer [Cacti 0.8.8b] [Updated 2014-06-01]

#795 Post by BSOD2600 » Tue Jun 03, 2014 11:56 am

dvc:
Thanks for the feedback.

1) The MySQL silent installer doesn't give an option on where its installed so it defaults to %ProgramFiles%. I'm not aware of any workaround. On the last page of the Cacti installer it should've listed the paths to review.
2) can you share more details about the specific error which prevented MySQL from starting? C:\ProgramData\MySQL\MySQL Server 5.6\data\*.err should contain the details. The my.ini was dynamically created by the MySQL installer apparently based off your system resources. I suspect the innodb_buffer_pool_size was dynamically configured. For example on my test Win2K8R2x64 VM with 2GB, the installer set innodb_buffer_pool_size=238M.

Post Reply