Riverbed Steelhead Appliance - statistics

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Author
Message
airwalk
Cacti User
Posts: 103
Joined: Fri Aug 18, 2006 11:22 am
Location: MSK, RU

Riverbed Steelhead Appliance - statistics

#1 Post by airwalk » Fri Feb 09, 2007 4:53 am

This set of templates could be used to monitor the following devices:

Riverbed Steelhead Appliance
- 510
- 1010
- 2010
- 3010
- 5010

HP StorageWorks Enterprise File Services WAN Accelerator
- DL320-1010 WAN Accelerator
- DL320-2010 WAN Accelerator
- DL320-510 WAN Accelerator
- DL380-3010 WAN Accelerator
- DL380-5010 WAN Accelerator

-----------------------------------------------------------

Known issues:

- CPU load OID is updated once per 1 minute while polling is performed once per 5 minutes.
- hitRate and missRate look reversed in MIB. dimension is unclear.

-----------------------------------------------------------

Suggestions and modifications are strongly welcomed!

For those interested I also attach Riverbed MIB file.
Attachments
connections.png
connections.png (40.75 KiB) Viewed 37592 times
cpu.load.png
cpu.load.png (21.81 KiB) Viewed 37592 times
data.store.png
data.store.png (28.96 KiB) Viewed 37592 times
load.average.png
load.average.png (19.91 KiB) Viewed 37592 times
optimisation.png
optimisation.png (33.65 KiB) Viewed 37592 times

airwalk
Cacti User
Posts: 103
Joined: Fri Aug 18, 2006 11:22 am
Location: MSK, RU

#2 Post by airwalk » Fri Feb 09, 2007 4:56 am

tail...
Attachments
passthrough.png
passthrough.png (46.04 KiB) Viewed 37592 times
Riverbed-Graph.templates-09.02.2007.rar
(15.76 KiB) Downloaded 3025 times
rbt-mib.txt
(413 Bytes) Downloaded 3201 times
steelhead-mib.txt
(17.59 KiB) Downloaded 4868 times

habenero
Posts: 1
Joined: Thu Jun 21, 2007 9:57 pm

What version

#3 Post by habenero » Thu Jun 21, 2007 9:58 pm

What version of Cacti did you create these templates from?

Thanks

jesterman
Posts: 1
Joined: Fri Aug 10, 2007 8:32 am
Contact:

Riverbed

#4 Post by jesterman » Fri Aug 10, 2007 1:49 pm

Can you be a more specific on how to install this?

Thanks!

echelon360
Posts: 24
Joined: Tue Mar 28, 2006 2:40 am

XML Error

#5 Post by echelon360 » Sat Aug 11, 2007 8:34 pm

I keep getting the below mentioned error message each time i try to import the XML file.

Error:XML:Hash version does not exist

can someone pls advice on this issue?

thank you!

airwalk
Cacti User
Posts: 103
Joined: Fri Aug 18, 2006 11:22 am
Location: MSK, RU

Re: What version

#6 Post by airwalk » Thu Aug 16, 2007 10:57 am

habenero wrote:What version of Cacti did you create these templates from?

Thanks
0.8.6h as I remember now.

airwalk
Cacti User
Posts: 103
Joined: Fri Aug 18, 2006 11:22 am
Location: MSK, RU

Re: Riverbed

#7 Post by airwalk » Thu Aug 16, 2007 10:58 am

jesterman wrote:Can you be a more specific on how to install this?

Thanks!
Just as any other graph templates. No other files required.

jacauc
Posts: 34
Joined: Sun Sep 10, 2006 1:05 am

#8 Post by jacauc » Mon Oct 29, 2007 2:03 am

All my graphs work fine, except for the DataStore and Passthrough... They seem to not get data (Current: -1.#J)


I did not change anything in the template like OIDs... using it exactly as posted.

We have the Riverbed Steelhead 5010 devices with firmware 4.04:
rbt_sh 4.0.4a #76_2 2007-10-10 18:40:27 i386

Any ideas? (2nd attachment posted just to show we have data for other OIDs)
Attachments
rbtds.png
Datastore
rbtds.png (21.63 KiB) Viewed 35084 times
rbtopt.png
rbtopt.png (33.34 KiB) Viewed 35084 times
rbtpass.png
rbtpass.png (21.35 KiB) Viewed 35084 times

jacauc
Posts: 34
Joined: Sun Sep 10, 2006 1:05 am

#9 Post by jacauc » Mon Oct 29, 2007 5:34 am

Nevermind....
I noticed my Devices were set up with SNMP v1.
I changed this to v2 and all is working fine now.

Thanks anyways! Great Template!

User avatar
nebj00la
Cacti User
Posts: 112
Joined: Fri Feb 17, 2006 9:02 pm
Location: Massachusetts, USA
Contact:

Aggregate Bandwidth - template

#10 Post by nebj00la » Tue Dec 04, 2007 11:31 am

I've attached a template for Aggregate Bandwidth on Riverbed Steelheads, tested with Steelhead 1520's and 3520's.

Thanks,
nebj00la
Attachments
stlhd.aggregate.png
Screenshot
stlhd.aggregate.png (23.58 KiB) Viewed 34678 times
cacti_graph_template_riverbed_aggregate_bandwidth.xml
(27.3 KiB) Downloaded 2083 times
Thanks,
nebj00la

loganbra
Posts: 1
Joined: Thu Jul 03, 2008 11:43 pm

#11 Post by loganbra » Thu Jul 03, 2008 11:45 pm

Do you know of a way to chart the amount of optimized WAN output?

bigv
Posts: 1
Joined: Wed Oct 01, 2008 2:25 pm

#12 Post by bigv » Wed Oct 01, 2008 2:28 pm

loganbra wrote:Do you know of a way to chart the amount of optimized WAN output?
How about looking at the throughput / utilisation stats on the interface (ifIndex). Maybe map LAN against WAN interface to see data coming in as compare to data going out!?
Just a suggestion!

aaronsegura
Posts: 25
Joined: Fri Jan 30, 2009 12:56 pm

#13 Post by aaronsegura » Fri Feb 06, 2009 4:48 pm

I don't know why, but when I imported the templates the data sources for "missTotal" were set to type GAUGE when they should be COUNTER.

FYI, YMMV, etc...

rbishop
Posts: 1
Joined: Thu Jun 18, 2009 12:31 pm

Temperature

#14 Post by rbishop » Thu Jun 18, 2009 12:33 pm

I want to graph the temperature readings from my Steelheads. Anybody know how to do this?

Tibo
Posts: 25
Joined: Mon Jul 06, 2009 9:21 am

#15 Post by Tibo » Mon Jul 06, 2009 9:29 am

I successfully implemented the CPU load and the connection graphs but I have an issue on the interface polling. It works and I can have graphs on the interfaces of my riverbed but from time to time, Cacti is not able to do it and I have the following warning logs:


[code]07/06/2009 03:12:29 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[522] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[522] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[515] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[516] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[517] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[518] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[519] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[520] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[520] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[521] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host
07/06/2009 03:12:27 PM - SPINE: Poller[0] Host[35] DS[521] WARNING: SNMP timeout detected [500 ms], ignoring host [/code]

I have a riverbed 5050 with 5.5.1b version and my cacti runs with 0.8.7b and 0.8.7c (we have two differents servers - one for dev, one for prod). The poller used in Cacti is "spine" configured to do a polling every 1 minutes.

Someone got this issue before?

Post Reply