Aggregate V0.71 - Released

Announcements concerning Plugins for Cacti

Moderators: Moderators, Developers

Locked
Author
Message
User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

Aggregate V0.71 - Released

#1 Post by gandalf » Sun Jan 18, 2009 8:02 am

This is the new thread for the Aggregate Plugin.
Current Version is 0.71.

Please find attached a tgz file with the new code. Along with the code, you will find a 20 page documentation in PDF format. I'll post this PDF as a single attachment here to easily have a look at new features.

Find this plugin at the Official Cacti Plugin repository http://docs.cacti.net/plugin:aggregate#aggregate

Have fun!
Reinhard
Attachments
aggregate_manual.pdf
The Documentation
(1.03 MiB) Downloaded 4482 times
Last edited by gandalf on Mon Mar 01, 2010 5:36 pm, edited 3 times in total.

xefil
Cacti User
Posts: 229
Joined: Tue Jun 20, 2006 2:48 am
Location: Italy
Contact:

#2 Post by xefil » Mon Jan 19, 2009 6:39 am

Hello!

I've UNINSTALLED the plugin (version 0.66) from "Plugin Management"(PA2.1). I've no Idea how to bring it back.
BTW, i've removed old version and installed this new one. Like always, simply copied it into plugins folder and modified "cacti/include/global.php" th re-add it back.
No way, the plugin cannot be discovered.
How re-enable it?
IN "Updates" plugin I can correctly see the "Aggregate" plugin with version 0.70b1

Thank's!

simon

xefil
Cacti User
Posts: 229
Joined: Tue Jun 20, 2006 2:48 am
Location: Italy
Contact:

SOLVED

#3 Post by xefil » Mon Jan 19, 2009 7:40 am

I've solved the problem.
A plugin was not showing me correctly the "UNINSTALLED" Tab of PA.
Now I've found it under uninstalled, and installed the "aggregate" as new.

Thank's for this great Plugin!

Simon

super-hornet
Cacti User
Posts: 175
Joined: Sun May 27, 2007 5:42 pm

#4 Post by super-hornet » Thu Jan 22, 2009 4:30 am

Thanks gandalf for this new update :)

I just install this new update (0.7) in one of my satellite site. I do notice 1 possible bug thought. I not sure is it a bug or has it being reported before or not but here it goes:

The title of the aggregate graph somehow cannot has any space or ',' I have yet confirm whether is it a ',' or space because when I have both like "Aggregate, ABC XYZ", it fail/reject from creating with error on red box. When I create with no space and comma like "Aggregate_ABC_XYZ" it can create. BUT once the graph is created, I can just rename it with space and comma without any problem.

SH

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#5 Post by gandalf » Thu Jan 22, 2009 4:58 pm

Yep, there's a regexp checking for attact, there is. But , and blank should be fine. Will update code accordingly. Change line 434 of aggregate.php if you can't wait
Reinhard

star3am
Posts: 23
Joined: Mon Aug 04, 2008 5:08 am
Location: Cape Town

grph totals

#6 Post by star3am » Tue Jan 27, 2009 11:41 am

Hi Reinhard, thanks for a great plugin :)

Wonder if you could help me with something

look at my monthly graph, the totals are spot on, but the max/current graphs seem out, they seem too high or rather daily too low

weekly
Image

monthly
Image

config
Image

Cacti Version: 0.8.7b
Aggregate Version: 0.70 Bet
Plugin Architecture Version: 2.1

the hourly and daily are also fine,
thanks again for such a great app!

ciao/Riaan
Last edited by star3am on Thu Jan 29, 2009 4:33 am, edited 1 time in total.

samsonite
Posts: 8
Joined: Sat Dec 06, 2008 4:52 am

#7 Post by samsonite » Tue Jan 27, 2009 7:39 pm

Really appreciate the great plugin!!!

We have individual server graphs, graphing and calculating our 95th Percentile as we would like. We have just installed the new Aggregate 0.7 Plugin and have successful created the aggregate graph....but are very confused when it comes to aggregated data. We have followed the Aggregate Manual, but we are not sure what we are seeing. We are working with the December 2008 data. DecImage.jpg shows what we are currently getting. All of the data is correct for each of the 10 servers. What were trying to get is a 95th Percentile of all the servers total. As shown in the image, we get each server's 95th Percentile. But how do we get the 95th Percentile as a whole in the same xx.xx mbit in+out format? Is this possible, and if so, how? Image2 shows the Graph Items.
Thanks in advance!
Attachments
DecImage.jpg
DecImage.jpg (171.37 KiB) Viewed 36918 times
Image2.jpg
Image2.jpg (77.76 KiB) Viewed 36918 times

webguy
Posts: 1
Joined: Wed Jan 28, 2009 1:19 pm

Color Template Addition Hack

#8 Post by webguy » Wed Jan 28, 2009 3:33 pm

Hello -

I found the addition of new color templates cumbersome (no insult intended - pretty low priority item), so I scripted something in bash that would populate the proper cacti db tables with some colors from palettes I grabbed off the web from places like:

http://www.wellstyled.com/tools/colorsc ... ex-en.html

So if you want to quickly add some additional palettes, you can do the following (NOTE: I am NOT responsible if you totally hork your db -- always take a backup of your database before beginning).
  1. Download the attached .tgz file and explode it in a temporary directory on a system that has access to your MySQL cacti db:
  2. Create a file that contains one six-character hex code per line (without "#"'s) -- this is your palette file
  3. Edit the CACTI_DB variable in "insert_color_palettes.sh" to reflect your cacti database name
  4. Run script like:

    Code: Select all

    $ sh -x ./insert_color_palettes.sh 'decsriptive name of my new palette' /path/to/my/new_palette_file
Currently assumes you have a .my.cnf or the like which gives you passwordless access to the database using the mysql command line client. Feel free to modify for your own purposes.
Attachments
color_template_installer.tgz
shell script to add color templates and a sample color palette.
(834 Bytes) Downloaded 529 times

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

Re: grph totals

#9 Post by gandalf » Sat Jan 31, 2009 7:26 am

star3am wrote:Hi Reinhard, thanks for a great plugin :)

Wonder if you could help me with something

look at my monthly graph, the totals are spot on, but the max/current graphs seem out, they seem too high or rather daily too low
the hourly and daily are also fine,
thanks again for such a great app!

ciao/Riaan
Please post a screenshot of any base graph from graph management, but in DEBUG mode. If possible, add exported graph template
Reinhard

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#10 Post by gandalf » Sat Jan 31, 2009 7:31 am

samsonite wrote:Really appreciate the great plugin!!!

We have individual server graphs, graphing and calculating our 95th Percentile as we would like. We have just installed the new Aggregate 0.7 Plugin and have successful created the aggregate graph....but are very confused when it comes to aggregated data. We have followed the Aggregate Manual, but we are not sure what we are seeing. We are working with the December 2008 data. DecImage.jpg shows what we are currently getting. All of the data is correct for each of the 10 servers. What were trying to get is a 95th Percentile of all the servers total. As shown in the image, we get each server's 95th Percentile. But how do we get the 95th Percentile as a whole in the same xx.xx mbit in+out format? Is this possible, and if so, how? Image2 shows the Graph Items.
Thanks in advance!
Please read the PDF help file carefully. It fully describes your issue
Reinhard

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

Re: Color Template Addition Hack

#11 Post by gandalf » Sat Jan 31, 2009 7:33 am

webguy wrote:Hello -

I found the addition of new color templates cumbersome (no insult intended - pretty low priority item), so I scripted something in bash that would populate the proper cacti db tables with some colors from palettes I grabbed off the web from places like:

http://www.wellstyled.com/tools/colorsc ... ex-en.html
You are absolutely correct. The current color scheme is awful.
Replacing it would be quite easy. But matching current colors used in existing templates to new colors was not yet solved, at least not by me. There's a quite old thread on this case.
If you do have an idea how to solve, I'm more than happy to discuss this with you
Reinhard

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#12 Post by gandalf » Sun Feb 01, 2009 6:46 am

super-hornet wrote:Thanks gandalf for this new update :)

I just install this new update (0.7) in one of my satellite site. I do notice 1 possible bug thought. I not sure is it a bug or has it being reported before or not but here it goes:

The title of the aggregate graph somehow cannot has any space or ',' I have yet confirm whether is it a ',' or space because when I have both like "Aggregate, ABC XYZ", it fail/reject from creating with error on red box. When I create with no space and comma like "Aggregate_ABC_XYZ" it can create. BUT once the graph is created, I can just rename it with space and comma without any problem.

SH
Fixed in SVN, rev 337, to allow "," as well. Spaces were already allowed.
Reinhard

star3am
Posts: 23
Joined: Mon Aug 04, 2008 5:08 am
Location: Cape Town

Re: grph totals

#13 Post by star3am » Mon Feb 02, 2009 1:38 am

Hi Reinhard, thank you for coming back to me,

here is the graph export attached to this post ..

Image

Here is another example of my problem :\
This seems to only happen on monthly and yearly graphs

HOURLY
Image
DAILY
Image
WEEKLY
Image
MONTHLY
Image
YEARLY
Image

Thanks again for the help ;)

ciao/Riaan
gandalf wrote:
star3am wrote:Hi Reinhard, thanks for a great plugin :)

Wonder if you could help me with something

look at my monthly graph, the totals are spot on, but the max/current graphs seem out, they seem too high or rather daily too low
the hourly and daily are also fine,
thanks again for such a great app!

ciao/Riaan
Please post a screenshot of any base graph from graph management, but in DEBUG mode. If possible, add exported graph template
Reinhard
Attachments
cacti_graph_template_webserver_-_apache_statistics_-_hits_s.xml
(24.66 KiB) Downloaded 493 times

hsuan
Posts: 3
Joined: Tue Dec 02, 2008 10:36 pm

how to shown Image2.jpg ?

#14 Post by hsuan » Mon Feb 02, 2009 7:02 am

samsonite wrote:Really appreciate the great plugin!!!

We have individual server graphs, graphing and calculating our 95th Percentile as we would like. We have just installed the new Aggregate 0.7 Plugin and have successful created the aggregate graph....but are very confused when it comes to aggregated data. We have followed the Aggregate Manual, but we are not sure what we are seeing. We are working with the December 2008 data. DecImage.jpg shows what we are currently getting. All of the data is correct for each of the 10 servers. What were trying to get is a 95th Percentile of all the servers total. As shown in the image, we get each server's 95th Percentile. But how do we get the 95th Percentile as a whole in the same xx.xx mbit in+out format? Is this possible, and if so, how? Image2 shows the Graph Items.
Thanks in advance!
how do you to create the Image2.jpg ?
how do you can choose "(traffic_in)ALL ITEMS " in data source ?

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

#15 Post by gandalf » Mon Feb 02, 2009 3:59 pm

star3am, please post the rrdtool graph output for the first aggregate that you've posted.
Reinhard

Locked