Alias not display on mactrack

Support questions about the MAC Track plugin

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
User avatar
_raindrop18
Cacti User
Posts: 194
Joined: Thu Jan 29, 2009 5:52 pm
Location: US

Alias not display on mactrack

#1 Post by _raindrop18 » Wed Oct 19, 2011 10:58 am

I just installed mactrack but the Alias section on interfaces display don't display the ifAlias. I have run manually snmp from Cacti server with ifAlias. I got the proper response. did I miss anything.
Thanks.
p.

User avatar
TheWitness
Developer
Posts: 14834
Joined: Tue May 14, 2002 5:08 pm
Location: MI, USA
Contact:

Re: Alias not display on mactrack

#2 Post by TheWitness » Wed Oct 19, 2011 3:05 pm

the tracking function that you are using does not capture it.
True understanding begins only when we realize how little we truly understand...

Life is an adventure, let yours begin with Cacti!

Author of MacTrack, Boost, CLog, SpikeKill, Platform RTM, DSStats, maintainer of Spine, lot's of unpublished work and most of Cacti's bugs.
_________________
Official Cacti Documentation
GitHub Repository with Supported Plugins
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


I'm still out there people. Getting excited for Cacti 1.2. I think it will be a great release.

User avatar
_raindrop18
Cacti User
Posts: 194
Joined: Thu Jan 29, 2009 5:52 pm
Location: US

Re: Alias not display on mactrack

#3 Post by _raindrop18 » Wed Oct 19, 2011 3:53 pm

thanks much for your response. so which tracking I should use? currently I am using "get_IOS_dot1dTpFdbEntry_ports" for scanning Cisco routers. I have hundreds of interfaces on the core router and it's hard to tell which one is which without ifAlias. I am more interested to tracking the errors on interfaces staff like that than mac addresses.Thanks. if that doable. :)
P.

User avatar
TheWitness
Developer
Posts: 14834
Joined: Tue May 14, 2002 5:08 pm
Location: MI, USA
Contact:

Re: Alias not display on mactrack

#4 Post by TheWitness » Wed Oct 19, 2011 6:29 pm

Alias should be updating as 'port_name' then.
True understanding begins only when we realize how little we truly understand...

Life is an adventure, let yours begin with Cacti!

Author of MacTrack, Boost, CLog, SpikeKill, Platform RTM, DSStats, maintainer of Spine, lot's of unpublished work and most of Cacti's bugs.
_________________
Official Cacti Documentation
GitHub Repository with Supported Plugins
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


I'm still out there people. Getting excited for Cacti 1.2. I think it will be a great release.

User avatar
_raindrop18
Cacti User
Posts: 194
Joined: Thu Jan 29, 2009 5:52 pm
Location: US

Re: Alias not display on mactrack

#5 Post by _raindrop18 » Thu Oct 20, 2011 11:56 am

thanks I have changed the device type from router to switch/router now I got alias. I have one question tough. what's the exact meaning of


InBound% OutBound% In ErrTotal

in/out bound % show in 1000's ? didn't match the perentage of out/in in the interface graph on Cacti. so where this data extracted.

In/out ErrTotal is that the CRC error on interface. sorry this is a basice question but Can't find the real meaning anywhere else. again thanks for your help and for this awesome software.

User avatar
TheWitness
Developer
Posts: 14834
Joined: Tue May 14, 2002 5:08 pm
Location: MI, USA
Contact:

Re: Alias not display on mactrack

#6 Post by TheWitness » Thu Oct 20, 2011 12:04 pm

Percent should be below 100%, let it run a few times. The first time it's scanned, there may be issues. Errs total is just that. The sum of the errors. I may need to update this as it has not been looked at in a while.
True understanding begins only when we realize how little we truly understand...

Life is an adventure, let yours begin with Cacti!

Author of MacTrack, Boost, CLog, SpikeKill, Platform RTM, DSStats, maintainer of Spine, lot's of unpublished work and most of Cacti's bugs.
_________________
Official Cacti Documentation
GitHub Repository with Supported Plugins
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


I'm still out there people. Getting excited for Cacti 1.2. I think it will be a great release.

User avatar
_raindrop18
Cacti User
Posts: 194
Joined: Thu Jan 29, 2009 5:52 pm
Location: US

Re: Alias not display on mactrack

#7 Post by _raindrop18 » Thu Oct 20, 2011 1:34 pm

you are correct after few runs everything under 100%. thanks for the help!!

User avatar
_raindrop18
Cacti User
Posts: 194
Joined: Thu Jan 29, 2009 5:52 pm
Location: US

Re: Alias not display on mactrack

#8 Post by _raindrop18 » Fri Oct 21, 2011 12:16 pm

I have one more question. the link to go to view graphs didn't link to actual device graph. the graph link on the interfaces working just fine. the device id on the url is correct ex:
https://cact/plugins/mactrack/mactrack_ ... raph_list=&host_id=8&graph_template_id=0&filter=

so the host id is =8 which is correct but the graph display not from this device. any idea why. thanks!!

User avatar
TheWitness
Developer
Posts: 14834
Joined: Tue May 14, 2002 5:08 pm
Location: MI, USA
Contact:

Re: Alias not display on mactrack

#9 Post by TheWitness » Fri Oct 21, 2011 12:49 pm

Likely a bug. I have to do this stuff 'virtually' since I don't have a working system. So, when I get a free weekend, I generally find a guinea pig.
True understanding begins only when we realize how little we truly understand...

Life is an adventure, let yours begin with Cacti!

Author of MacTrack, Boost, CLog, SpikeKill, Platform RTM, DSStats, maintainer of Spine, lot's of unpublished work and most of Cacti's bugs.
_________________
Official Cacti Documentation
GitHub Repository with Supported Plugins
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


I'm still out there people. Getting excited for Cacti 1.2. I think it will be a great release.

User avatar
_raindrop18
Cacti User
Posts: 194
Joined: Thu Jan 29, 2009 5:52 pm
Location: US

Re: Alias not display on mactrack

#10 Post by _raindrop18 » Fri Oct 21, 2011 2:11 pm

I hear you :) . I am keep say one more question but keep coming..I think i am really excited about this plugins and keep playing with it. this time is my question is how mactrack decide which interface is clean/up, error present, discard present the question seems stupid but i am really confused here the example. on device a,b,c

Code: Select all

In ErrTotal 	     In DiscTotal 	UProtoTotal    Out ErrTotal 	  Out DiscTotal 	                                                                                                       Device
  12305	              0	             0	             97	            7900896                              [color=#FFFF00](Discard present)[/color]                                 A
  4062	              0	             0	              3	                    0                                        [color=#008000](interface up)[/color]                                     B
  30026	              0	             0	              66	            8023290                              [color=#FF0000](errors present)[/color]                                   C

when you see "Device B" even interface has In "ErrTotal" but mac track categorized with as clean
"Device C" almost identical with "Device A" but mactrack categorized device C with error presents device A with discard present.

would you please clarify to me. I want to know how it's work before release for users. thanks!!
Last edited by _raindrop18 on Fri Oct 21, 2011 2:17 pm, edited 1 time in total.

User avatar
TheWitness
Developer
Posts: 14834
Joined: Tue May 14, 2002 5:08 pm
Location: MI, USA
Contact:

Re: Alias not display on mactrack

#11 Post by TheWitness » Fri Oct 21, 2011 2:16 pm

There are some 'int_' fields. We keep the raw number, but the 'int' number as well. If between two successive polls, the errors/discards are increasing, we mark the interface as accumulating errors. Simple as that.

If you are graphing those interfaces, you will be able to distinguish the errors and when they are happening.

TheWitness
True understanding begins only when we realize how little we truly understand...

Life is an adventure, let yours begin with Cacti!

Author of MacTrack, Boost, CLog, SpikeKill, Platform RTM, DSStats, maintainer of Spine, lot's of unpublished work and most of Cacti's bugs.
_________________
Official Cacti Documentation
GitHub Repository with Supported Plugins
Central Plugin Repository
Central Templates Repository


I'm still out there people. Getting excited for Cacti 1.2. I think it will be a great release.

User avatar
_raindrop18
Cacti User
Posts: 194
Joined: Thu Jan 29, 2009 5:52 pm
Location: US

Re: Alias not display on mactrack

#12 Post by _raindrop18 » Fri Oct 21, 2011 2:20 pm

I got it now...thanks much!!!

dwayneherbrich
Posts: 5
Joined: Thu Aug 18, 2011 2:19 pm

Re: Alias not display on mactrack

#13 Post by dwayneherbrich » Wed Oct 24, 2012 10:31 am

I have an issue getting the Alias on Juniper EX4200's. I am getting all other data from the switch.

BSE_4_248 JUNIPER EX SWITCHES ge-0/0/0 ge-0/0/0 0 % 0 % 315 1.322 k 0 0 0 0 0 Up 24d:5h:34m 10-24 10:15:25
BSE_4_248 JUNIPER EX SWITCHES ge-0/0/1 ge-0/0/1 0 % 0 % 590 1.945 k 0 0 0 0 0 Up 24d:5h:34m 10-24 10:15:25

Using:
get_JEX_switch_ports

This is the best Cacti plugin!!!!
Thanks for your efforts!!!

Post Reply