Cacti (home)ForumsDocumentation
Cacti: offical forums and support
It is currently Mon Jun 17, 2019 3:54 am

All times are UTC - 5 hours




Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ] 
Author Message
 Post subject: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool graph
PostPosted: Wed Mar 14, 2018 12:40 pm 
Offline

Joined: Wed Mar 14, 2018 12:25 pm
Posts: 10
Hi, everybody...

i know to basic things in cacti how they get information and where its has store information.. All client device data’s has been stored in rrd folder and .rrd file format...i want make graph using rrdtool graph command.. please tell me how get information from rrd file and how make graph..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Wed Mar 14, 2018 1:45 pm 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
If you already a graph in cacti, you can use the graph debug options to see what command is used by cacti when it generates a graph.

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Wed Mar 14, 2018 9:00 pm 
Offline

Joined: Wed Mar 14, 2018 12:25 pm
Posts: 10
Thank you so much for your instant reply.. now i can see graph on debug mode..one doubt suppose i want do select to particular time period in debug mode.. can you tell me how to do that? and i did copied that debug full statement and paste command terminal instead of graph its showing non human readable message..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Thu Mar 15, 2018 7:54 am 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
I think if you look carefully, you will see from and to values that are in timestamp format.

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Sat Mar 17, 2018 2:53 am 
Offline

Joined: Wed Mar 14, 2018 12:25 pm
Posts: 10
ya i got timestamp... we are ISP providers, we want attache cacti graphs in our billing servers.. so, is there any option fetch the graph value from cacti MySQL database, or at least maximum values enough for us... kindly give some suggestions, suppose if i used rrdtool graph command for fetching graph, its create one png file.we don't want store or generate any graph image file..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Sat Mar 17, 2018 3:46 am 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
I have worked with a data centre who used Cacti 1.x and the GExport plugin (0.8.8 apparently had that integrated) to export graphs and use those on their customer portal. It meant no direct interaction from the portal to the cacti system. They run that export every 5-15 minutes so it's fairly up to date.

At the same time, I have written a THoldLists plugin that they used to create THold notification lists containing their customer emails and the graph id's they want the list applying to, so they also have email notifications going to their customers for breaches on thresholds.

So, you could look at the gexport plugin to see how it does these directly but I would recommend using the export features because it will ultimately put less strain on your server when the clients are just pulling static images when browsing and less wait time for the client.

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Sat Mar 17, 2018 7:29 am 
Offline

Joined: Wed Mar 14, 2018 12:25 pm
Posts: 10
Hi,

i tried to install both plugins gexport and THoldLists plugin. I am getting the below error, while installing plugins from plugin management.

Validation error for variable id with a value of plugin_tholdlists-release-1.0.0. See backtrace below for more details.
(/plugins.php: 51 get_filter_request_var)(/lib/html_utility.php: 433 die_html_input_error)(/lib/html_validate.php: 60 cacti_debug_backtrace)


Validation error for variable id with a value of plugin_gexport. See backtrace below for more details.
(/plugins.php: 51 get_filter_request_var)(/lib/html_utility.php: 433 die_html_input_error)(/lib/html_validate.php: 60 cacti_debug_backtrace)

please help me fix this issue..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Sun Mar 18, 2018 6:35 pm 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
What version of Cacti are you using?

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Mon Mar 19, 2018 1:17 am 
Offline

Joined: Wed Mar 14, 2018 12:25 pm
Posts: 10
i am using cacti version
Version 1.1.16


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Mon Mar 19, 2018 3:45 am 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
There have been changes to the plugin code certainly in the last release or two. Are you able to update to that?

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Mon Mar 19, 2018 5:10 am 
Offline

Joined: Wed Mar 14, 2018 12:25 pm
Posts: 10
you want do update cacti or cacti plugins? cacti plugins all download from cacti website only.. but that also not support properly..

one more question i want ask.. Is there any specific command for fetch value from rrd file.. If we can got the values from rrd file, we will make own graphs with our customise features...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Mon Mar 19, 2018 8:09 am 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
You can see how any graph is created by using the Graph Debug options. Edit a graph and then click Turn On Graph Debug Mode.

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Mon Mar 19, 2018 8:35 am 
Offline

Joined: Wed Mar 14, 2018 12:25 pm
Posts: 10
i do convert rrd to xml or using rrdtool fetch command , i am getting some values like this 4.1841727982e+00..
can you explain how to read and understand values..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: i want make graph from cacti rrd file using rrdtool grap
PostPosted: Mon Mar 19, 2018 8:37 am 
Offline
Cacti Guru User

Joined: Sun Aug 27, 2017 12:05 am
Posts: 2499
Check out the documentation website. I think there is also a post on here somewhere about the values within an RRD file if you search which explains how they are defined.

_________________
Official Cacti Developer

Cacti Resources:
Cacti Website (including releases)
Cacti Issues
Cacti Development Releases
Cacti Development Documentation

My resources:
How to submit Pull Requests
Development Wiki and How To's
Updated NetSNMP Memory template for Cacti 1.x
Cisco SFP template for Cacti 0.8.8


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 14 posts ] 

All times are UTC - 5 hours


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  

Protected by Anti-Spam ACP Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group