Smoke-ping 0.86c

Templates, scripts for templates, scripts and requests for templates.

Moderators: Moderators, Developers

Post Reply
Author
Message
predou
Posts: 45
Joined: Fri Jan 07, 2005 8:42 am

Smoke-ping 0.86c

#1 Post by predou » Wed Apr 06, 2005 5:22 am

Hi !
I create a script and a template graph same as Smoke ping !

Features : Disponibility, Latency

P.S : Sorry , it's in french :p
Attachments
Sans titre.JPG
Sans titre.JPG (41.99 KiB) Viewed 75807 times
Sans titre2.JPG
Sans titre2.JPG (43.44 KiB) Viewed 75805 times
smokeping.zip
(4.57 KiB) Downloaded 8452 times

mgb
Cacti User
Posts: 124
Joined: Mon Jun 21, 2004 4:06 am
Location: North of the Netherlands

Smokeping smoking

#2 Post by mgb » Wed Apr 06, 2005 6:45 am

Hello,

Installed smokeping and it looks very good. Could you give some translation of the french languake used?

Regards,
Michael

predou
Posts: 45
Joined: Fri Jan 07, 2005 8:42 am

#3 Post by predou » Wed Apr 06, 2005 7:32 am

"Perte" mean lost packet during the 5 repetitive ping !
"Taux de réussite" mean the disponibility of the equipement => ex : 99 % mean 99 % of ping success in the time interval choosen.
moyenne = average response time of ping
mininum = min ....
maximum = max ....

drose12
Posts: 31
Joined: Thu Mar 10, 2005 11:02 am

#4 Post by drose12 » Wed Apr 06, 2005 1:40 pm

Anyone else get some really weird characters on the import?
I think it may be a language thing.

User avatar
hbokh
Posts: 40
Joined: Thu Feb 24, 2005 4:29 pm
Location: Groningen, NL

#5 Post by hbokh » Thu Apr 07, 2005 8:01 am

Merci beaucoup! :D
I've made the needed translations from French to English.
Here's my translated XML and a screenshot from how it looks after a couple of polls.
Attachments
graph_image.php.png
graph_image.php.png (3.35 KiB) Viewed 75616 times
cacti_graph_template_smoke_ping.xml
(25.99 KiB) Downloaded 7400 times
This is my sick nature...

User avatar
hbokh
Posts: 40
Joined: Thu Feb 24, 2005 4:29 pm
Location: Groningen, NL

#6 Post by hbokh » Thu Apr 07, 2005 10:16 am

Now... it would be nice if I could show inside the graph what site is being pinged (in the above case "slashdot.org").
Anyone knows how to realize this without destroying everthing gathered so far?
This is my sick nature...

predou
Posts: 45
Joined: Fri Jan 07, 2005 8:42 am

#7 Post by predou » Thu Apr 07, 2005 10:22 am

i don't understand you kestion lol :p

Explain a little more :p

User avatar
hbokh
Posts: 40
Joined: Thu Feb 24, 2005 4:29 pm
Location: Groningen, NL

#8 Post by hbokh » Thu Apr 07, 2005 11:15 am

predou wrote:i don't understand you kestion lol :p

Explain a little more :p
Something like:
"ping slashdot.org" INSIDE the graph next to "Succes rate".
Tu comprends? :lol:

And how to get rid of these reds..? That is "non-data" from before I started collecting. It's not showing up in RRD-Explorer, so it must be empty.

EDIT - Who changed this image?? This is not the one I uploaded way back...
Attachments
graph_image.php.png
graph_image.php.png (4.42 KiB) Viewed 75528 times
Last edited by hbokh on Fri Oct 28, 2005 3:36 am, edited 3 times in total.
This is my sick nature...

roger69
Posts: 19
Joined: Mon Apr 04, 2005 2:05 pm

using fping

#9 Post by roger69 » Thu Apr 07, 2005 1:47 pm

It would be really nice if we could get the full smokeping functionality here too, using fping instead of regular ping. fping gives you a much more accurate picture of latency.

predou
Posts: 45
Joined: Fri Jan 07, 2005 8:42 am

#10 Post by predou » Fri Apr 08, 2005 2:45 am

I developp HTTP and SMTP echoping too.

See the template graph for modify name, you can modify text and other :)

For red line, you can delete the item but when you will have 100 % lost packet, it would'nt be graph !!!

User avatar
gandalf
Developer
Posts: 22375
Joined: Thu Dec 02, 2004 2:46 am
Location: Muenster, Germany
Contact:

some modifications to ping-latency.pl

#11 Post by gandalf » Sat Apr 09, 2005 9:40 am

predou,

merci beaucoup pour votre travail.
Many thanks for your work. Comparing this to some other solutions I found some interesting modifications.
In spite of

Code: Select all

ping -nqc 5
I'm using now

Code: Select all

ping -nqc 11 -l 3 -i .2 -w 2
on RHEL 4.0.
-l 3 preloads 3 packets
-i .2 defines the time gap between to pings so it's faster
-w 2 will force the command to stop after 2 seconds maximum
For a more reliable ping time, I increased the ping count (-c) from 5 to 11.

Cheers
Reinhard :)

mrgenius
Posts: 41
Joined: Fri Feb 18, 2005 4:37 pm

#12 Post by mrgenius » Sat Apr 09, 2005 4:40 pm

To get rid of that initial RED ... i change the color of HOST DOWN from RED to NO COLOR in Graph Template :)

User avatar
hbokh
Posts: 40
Joined: Thu Feb 24, 2005 4:29 pm
Location: Groningen, NL

#13 Post by hbokh » Mon Apr 11, 2005 8:01 am

mrgenius wrote:To get rid of that initial RED ... i change the color of HOST DOWN from RED to NO COLOR in Graph Template :)
Duh... so when a system goes down for real that won't show up either..? :-?
This is my sick nature...

abhardwaj
Posts: 5
Joined: Wed Mar 16, 2005 4:55 pm

smokeping graphs with fping

#14 Post by abhardwaj » Tue Apr 12, 2005 10:01 am

I have small script for fping because solaris ping doesn't have -c option in ping. I am reusing the same xml file as attached before with my script that gives same output but all I get is red graph. RRd file seems to get updated but all it has is NaN. Script on command line seems to work fine. Can anyone help ?

Here is my script ....
#!/usr/bin/perl

$host = $ARGV[0];
$ping=`fping -c 10 -p 50 -q $host 2>&1`;
($x, $y) = split (",", $ping);
($xmt,$rcv,$loss) = ($x =~ /(\d+)\/(\d+)\/(\d+)/);
($min,$avg,$max) = ($y =~ /(\d+\.?\d*)\/(\d+\.?\d*)\/(\d+\.?\d*)/);
$dev1 = $avg - $min;
$dev2 = $max - $avg;
$dev = ($dev1 + $dev2)/2;
print "min:$min avg:$avg max:$max dev:$dev loss:$loss";

predou
Posts: 45
Joined: Fri Jan 07, 2005 8:42 am

#15 Post by predou » Wed Apr 13, 2005 4:48 am

yop !
Enable debug mode in Cacti and see what you perl script return to Cacti when update !!!!

When Cacti parse, maybe he not parse good your returns ....

Post Reply